Ferrari Mihaela Šumahera prodat za 7,5 miliona dolara

Da li želite da saznate koji je najskuplji aukcijski Formula 1 automobil u istoriji automobilizma?

Upravo gledate u njega. To je model Ferrari F2001 koji je vozio legendarni Mihael Šumaher i u njemu dominirao F1 šampionatom i svetskim kupom, a nedavno je prodat za neverovatnih 7,5 miliona dolara. Šumaher je u ovom bolidu osvojio devet trka F2001 šampionata te sezone, a završio je svoje učešće pre samog cilja u dva slučaja. Od nekoliko primeraka koje je Suderia izgradila za Šumahera i njegovog timskog kolegu Rubensa Barikela te sezone na početku milenijuma, šampion je ovaj posebni vozio u Monaku i Mađarskoj, gde je pobedama utro put do svoje titule svetskog šampiona.

Mihael Šumaher završio je tu sezonu sa 123 poena, što je gotovo duplo od njegovog najbližeg rivala, vozača brenda McLaren, Dejvida Kultarda. Sezona na početku milenijuma nije prošla bez F2001 modela na nekom od podijuma, što ga čini veoma poželjnim automobilom, verovatno najpopularnijim sportskim modelom u istoriji aukcijskih prodaja, što je na kraju dovelo do refleksije u prodajnoj ceni.

U prepunom njujorškom prostoru prethodnog četvrtka, kolekcionar je držao svoju ponudu sve do 7.504.000 dolara, koju niko drugi, na njegovu sreću nije više mogao da prati, zasluživši ovaj model i zatvorivši taj dan. Cifra koja je na kraju dostignuta, potpuno je prevazišla očekivanu cenu od 4,5 i 5 miliona koliko je procenila stručna komisija aukcijske kuće RM Sotheby's za svoj događaj Contemporary Art Evening Sale, kao i cifru od 3.198.500 dolara koliko je do tada bio rekord za prodaju modernog F1 automobila na jednoj aukciji.

U slučaju da se pitate koji je to model bio, to je zapravo još jedan od šampionskih bolida slavnog nemačkog vozača, Ferrari F2004, prodat 2005. godine u fabrici kompanije Ferrari od strane aukcijske kuće RM Sotheby's.

Auto Exclusive

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group