Micheline bezvazdušne gume po prvi put stižu na puteve

Godinama unazad ideja o gumama koje je nemoguće probušiti rasplamsavala je inžinjerski duh u ljudima...

Proizvođač guma, kompanija Michelin, tvrdi da je moguće eliminisati vazdušne gume i sve probleme sa kojima one dolaze razvijajući modele koji ne zahtevaju vazduh uopšte. Ovaj brend je kreirao prototip nazvan Uptis (Unique Puncture-Proof Tire System), koji je razvijen u saradnji sa kompanijom GM tokom četiri godine.

Michelin je radio na ovom projektu od 2005. godine, a nakon više od jedne decenije razvoja, on je konačno blizu kompletiranja. Održavanjem svojih dugoročnih ciljeva, a pre nego što oni postanu nešto održiviji, inžinjeri ove kompanije testiraće svoje neprobušive gume na električnim vozilima po prvi put.

Više od tri milijarde pneumatika proizvodi se svake godine na globalnom nivou, dok gume kojima prođe rok trajanja neretko završavaju u prirodnom ekosistemu. One su takođe podložne požarima i emituju otrovne gasove u atmosferu. Gume, kao i brojni drugi proizvodi kreirani ljudskom rukom, mogu postati daleko zelenija opcija ukoliko se u njihovoj proizvodnji koriste prirodni materijali. Drugi cilj predstavlja smanjivanje brojnih incidenata koje istrošene gume izazivaju, tako da je Michelin uključio obe ove strategije kako bi kreirao ekološki ispravne gume u budućnosti.

Vision Concept pneumatika kompanije Michelin, nastoji da razvije bezvazdušne, punjive, konektovane i istrajne gume. Unikatni Puncture-proof Tire System (UPTIS) brenda, predstavlja bezvazdušni pneumatik u potpuno unikatnoj formi, koja nikada ne može biti probušena i teško ju je uništiti. UPTIS sistem kombinuje aluminijumski točak sa fleksibilnim ramom koji može izdržati veliki teret, konstruisanim od staklenih vlakana ojačanih plastikom. Kompanija veruje da će ovaj dizajn održati performanse tradicionalnih Michelin guma.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group