Momak koji je postao prvi profesionalni sportski vozač bez ruku

Bartek Ostalovski, profesionalni poljski sportski vozač je uspeo da savlada i usavrši upravljenje trkačkim modelima nogama...

Nakon strašne nesreće koju je imao sa motociklom 2006. godine, Bartek je ostao bez obe ruke, ali ovaj ljubitelj motosporta ipak nije odustao, konstantno nastavljajući da se usavršava i nalazi načine kako bi postao profesionalni vozač. Sa svega dvadeset godina ovaj čovek je našao snagu da nauči vožnju nogama, što je bez ikakve sumnje predstavljalo veliki izazov za njega, koji ga ipak nije sprečio da nastavi da juri za ostvarenjem svojih snova i konstantnim dovođenjem svojih snaga do samih granica izdržljivosti postao je jedini profesionalni sportski vozač na svetu koji upravlja svojim nogama.

Kako bi prevazišao fizička ograničenja vožnje, Bartek je posebno prilagodio svoj Nissan Skyline GT-R trkački automobil prema svojim potrebama, dodajući mu novi motor, nezavisni menjač i jaču transmisiju. Poljak koristi svoju desnu nogu kako bi kontrolisao pedale, upravljajući svojom levom nogom, vozeći baš kao i bilo koji drugi profesionalni trkač na svetu.

Tokom intervjua datog novinarima Business Insider publikacije, Poljak je izjavio: "Nakon svog incidenta, tragao sam za rešenjem. Pitao sam se da li želim da se trkam ponovo i šta moram uraditi. Čuo sam da neko u Poljskoj, neko poput mene, bez ruku, vozi automobil svakodnevno bez ikakvih problema. Nakon što sam se upoznao sa ovim čovekom, moj san i ljubav prema motosportu su ponovo bili osnaženi i čvrsto sam odlučio da ću se jednoga dana vratiti trkanju."

Nakon što je dobio velika priznanja koja zaslužuje na poljskim trkačkim stazama, Bartek se odlučio za nešto izazovnije driftovanje. Čak i profesionalni vozači sa oprezom uzlaze u ovu priču i nisu previše radi da krenu u drift trku, posebno zbog toga što ona zahteva brze reakcije i preciznu koorodinaciju oka i ruke, kako bi se automobil iskontrolisao dok zanosi konstantno, ali je Bartek dokazao da je baš kao i ostatak sportskih vozača kada se radi o trkanju i da može driftovati svojim automobilom samo sa nogama.

Bartek je učestvovao u Polish Drift Championship takmičenju 2019. godine, a to je upravo jedna od najtežih trka u evropskoj seriji, na kojoj je završio deveti od pedeset učesnika. Pored toga, on je na internacionalnom češkom takmičenju Czech Drift Series tokom 2018. godine završio na postolju i osvojio prvo mesto.

Ovaj poljski vozač je prava inspiracija za sve ljude na svetu, posebno za one sa invaliditetima, pružajući im veliku nadu i predstavljajući pravi primer toga da je uz veliki trud i naporan rad sve moguće. "Naravno da želim ohrabriti druge ljude sa invaliditetima da se uključe u motosport. Ovome prvenstveno težim iz razloga što je on predivna pasija i smatram da je savršen za rehabilitaciju, takođe. Jednostavno, ostvarite svoje snove."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group