SSC obara svetski brzinski rekord proizvodnih modela

SSC je još jednom probao da postavi novi brzinski rekord sa modelom Tuatara, a ovoga puta brend je to uspeo, beležeći zvaničnu brzinu od 455,3 km/h, u proseku izvedenom iz dva pokušaja u oba pravca...

Ovo je sasvim pristojno za hiperautomobil sa 1.750 ks, kreiran od strane brenda Džeroda Šelbija, dok je prethodni brzinski rekord od 447 km/h postavio Koenigsegg 2017. godine. Kako bi osigurali da ovoga puta niko ne ospori njihov uspeh, čelnici brenda SCC uspeli su da nabave sva moguća merna sredstva koja postoje.

Tokom prvog pokušaja oktobra meseca prošle godine, SCC je tvrdio da je Tuatara automobil razvio brzinu od prosečnih 508 km/h, u oba pravca, povlačeći tu izjavu nakon što su brojni jutjuberi izračunali brojke i razdaljinu na gugl mapama, kompromitujući video omogućen od strane kompanije, pronalazeći da je nemoguće za automobil da putuje tim brzinama prema navedenoj telemetriji. Drugi pokušaj u decembru prekinut je zbog problema sa pregrevanjem motora.

Ono zbog čega novi test nije dostigao prvo navedeno ubrzanje, predstavlja činjenica da je pokušaj izvršen na Johnny Bohmer Proving Grounds pisti, Kennedy Space Center kompleksa u Floridi. Ovo znači da automobil poseduje svega 3,7 kilometara kako bi maksimalno ubrzao, oko šest do osam manje od prostora koji je imao u prvom testu u Nevadi i, kako Šelbi objašnjava, svega nešto oko 1,1 km na raspolaganju kako bi se zaustavio.

Štaviše, za ovaj pokušaj, umesto profesionalnog vozača, Olivera Veba, SCC je dozvolio testiranje automobila njegovom vlasniku, leriju Čaplinu. Šelbi se takođe opredelio za manju rotaciju menjača, zbog manje daljine za ubrzanje, istovremeno navodeći: “Mi smo i dalje na 300 ks manje nego što smo bili kada smo izveli prva dva rekordna pokušaja.

Šelbi je priznao da nije bio potpuno siguran da li automobil može razviti 482 km/h na pisti od svega 3,7 kilometara. Dodatno, na pitanje vezano za sumnje javnosti oko prvog testa, vlasnik ovog brenda nije imao odgovor i samo se blago nasmešio.

N.Đ.

Izvor: Carscoops

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group