Šta je važno imati u vidu pri izboru dečijih auto sedišta?

Gotovo svaki roditelj kada ima dete u automobilu vozi sporije i opreznije nego inače... Naravno, mora da poštuje zakon i odgovorno se ponaša kako bi zaštitio mališana od potencijalne opasnosti, ali je veoma važno da odabere adekvatno auto sedište koje u potpunosti odgovara uzrastu deteta, koje će i bezbedno i pravilno instalirati u vozilo.

Korišćenjem sedišta navikavate decu od malih nogu na sigurnosni pojas i na činjenicu da u autu treba da sede i budu vezani. Nikako da, na primer, stoje između prednjih sedišta dok se vozilo kreće. Primarni razlog da izaberete dečije sedište za automobil okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila je jasan: to je najbezbedniji vid putovanja! 

Inače, auto sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila ili kako ih mnogi nazivaju “unazad”, su švedska inovacija iz šezdesetih godina prošlog veka. Možda je upravo to i jedan je od razloga zašto je Švedska najbolja zemlja na svetu po pitanju zaštite dece u saobraćaju. 

Različite studije zasnovane na stvarnim nesrećama pokazuju da se rizik od smrti ili ozbiljnih povreda u sudaru povećava oko pet puta za decu koja putuju u automobilskim sedištima okrenutim napred, u poređenju sa decom koja se voze u onim okrenutim unazad. 

Međutim, društveni pritisak može da nas natera da mislimo da je sigurnost na štetu udobnosti vaše dece. Zablude poput "ovako nije udobno mom detetu"; "mom detetu će biti muka vozeći se unazad"; ili "moje dete ne može da vidi ništa" - samo su neki od primera. Objasnićemo zašto ne treba da brinete o ovim predrasudama. A, i da što duže obezbedite detetu da sedi suprotno od smera kretanja vozila. 

1. Mom detetu nije udobno vozeći se u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru

Ako postavite dete u odgovarajuće auto sedište za njegov uzrast, težinu i visinu, onda će ono imati dovoljno mesta za noge. Imajte na umu da će, kako dete raste, biti potrebno manje naslona i početnog prostora između ivice sedišta i naslona sedišta u automobilu, pa će se povećati dodatni prostor za noge. Ako i dalje sumnjate, Axkid dečija auto sedišta će vam dopustiti da povećate prostor za noge prilagođavanjem ugradnje auto sedišta, i to ćete postići ponovnim postavljanjem sedišta.

"Šta ako deca ne mogu da putuju opruženih nogu? Nije li to loše za njih?" - neka su od pitanja roditelja.

Zapravo, u sedištu okrenutom u suprotnom smeru, deca će imati dovoljno prostora da potpuno opruže noge do uzrasta od 2-3 godine. Mada, oni će ih češto radije savijati, kako bi udobnije putovali, a i lako će moći da promene njihov položaj.

Ako pogledate bilo koje malo dete, videćete da imaju prirodnu tendenciju da rade upravo to. I kada se igraju, sede u kolicima ili putuju, deca teže da savijaju noge, prekrste ih, naslone na sedište ili da ih vuku u stranu umesto da ih puste da vise dugo.

2. Moje dete će imati mučninu od vožnje u sedištu okrenutom unazad

Mučnina je prirodna reakcija neprirodni nadražaj (Dželte Bos, stručnjak za TNO za percepciju i kognitivne sisteme, 2017).

Kada putujemo automobilom, naš mozak mora da integriše kontradiktorne informacije koje prima iz naših očiju. Kažu nam da se brzo krećemo ali i naš vestibularni sistem (mali organ koji se nalazi u našem unutrašnjem uhu odgovoran za ravnotežu) i naš proprioceptivni sistem (neki prijemnici senzorno smešteni u mišićima koji nam govore gde je naše telo u prostoru) govore da i dalje mirujemo. Kada naš mozak ne uspe da integriše ove informacije pravilno, javlja se mučnina u toku vožnje. Međutim, to se dešava bez obzira na smer kretanja, pogotovo ako imamo genetske predispozicije za vrtoglavice i mučnine. 
S druge strane, odrasli mogu osećati vrtoglavicu ako se voze u suprotnom smeru od kretanja vozila, jer je naš mozak "programiran" da razume da je normalan osećaj pomeranja unapred. Isto se može desiti i na pokvarenim pokretnim stepenicama, koje se ne kreću na način na koji smo mi navikli.

Uzimajući u obzir da vestibularni sistem dece nije još potpuno razvijen i nije imao vremena da registruje bilo koji obrazac kao normalan, vožnja u suprotnom smeru je "u redu", kao i u regularnom smeru. A, posebno ako su se tako vozili od rođenja. 

3. Moje dete ne može da gleda kroz prozor u sedištu koje je okrenuto u suprotnom smeru

Neki roditelji misle da njihova deca ako se voze u sedištu koje je postavljeno u suprotnom smeru od kretanja automobila neće videti šta se dešava napolju, pa će im postati dosadno tokom vožnje.

E, to nije tačno. Jer, deca koja putuju u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru, imaju veće vidno polje. Kada se voze okrenuti u pravcu kretanja automobila, smešteni su tačno ispred naslona prednjeg sedišta i to im ograničava vidljivost. Ako dete želi da gleda svoje saputnike ili da osmotri kroz prozor, moraće da okrene vrat u nezgodan položaj. 

Kad se deca voze okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila, oni mogu da gledaju kroz prozor sa manjim okretom vrata, što je mnogo udobnije. Korišćenje ogledala u zadnjem delu automobila će takođe omogućiti da dete udobno vidi i komunicira sa osobom koja sedi napred. Osim toga, kako dizajn sedišta okrenutih u suprotnom smeru omogućava deci da sede duže u vozilu u poređenju sa sedištem okrenutim prema napred, i imaju veoma široko vidno polje kroz zadnje staklo.

Kao olakšanje roditeljima u izboru najboljeg rešenja za decu je činjenica da se u Srbiji na tržištu konačno pojavio I Axkid, švedski brend i globalni lider u proizvodnji najsigurnijih auto sedišta za decu. Njihova preporuka za najbezbednije putovanje je vožnja najmlađih putnika u sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila, i to što je duže moguće. Svaki proizvod ove kompanije prolazi najrigoroznije testove i simulacije sudara. Axkid svakodnevno usavršava tehnička rešenja i poboljšava komfor za decu, kao i za roditelje.

Njihov moto je: “Bezbednost dece je, bez kompromisa, na prvom mestu!”

- U želji da poboljšamo udobnost, a pre svega bezbednost Axkid proizvoda, stalno usavršavamo tehnologiju i radimo brojna ispitivanja. Tako su mnoga naša sedišta prošla i dodatna testiranja, te imaju na primer oznaku Plus test ili ADAC - poručuju iz Axkida.

Više o tome na www.axkidsrbija.rs

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group