Velika zabrinutost proizvođača za budućnost električnih automobila

Ukoliko će električna vozila zaista biti ekološka budućnost autoindustrije, njihova popularnost kod kupaca trenutno ovo stanje ne reflektuje...

Glavni igrači na tržištu jednoglasno se sve više bune zbog razočaravajućih učinaka koje ova tehnologija ima, istovremeno značajno smanjujući svoje investicije u sferu razvoja električnih vozila.

Prema svemu sudeći, jedan od najvećih proizvođača koji podiže reč zbog pravca u kome se sve kreće jeste General Motors, kompanija koja tvrdi da je postavila targete za konstrukciju 100.000 električnih modela drugom polovinom ove i 400.000 jedinica prvom polovinom sledeće godine. Sada, međutim, ovaj brend tvrdi da nije postavio nove targete ispred sebe i da nema predstavu kada će prethodno ciljana proizvodnja biti dostignuta.

„Kako se sve više uvlačimo u transformaciju na proizvodnju električnih modela, put postaje sve lošiji“, izjavila je Meri Bara, izvršni direktor brenda General Motors. Naravno, GM ima i drugih velikih problema, međutim, oni se mogu povezati sa već pomenutim i uključuju velika kašnjenja robotaksija u Cruise diviziji i višemesečne štrajkove radnika koji su zajedno obogaljili sve sfere poslovanja ove kompanije.

Svakako, relikvija kao što je GM definitivno nije jedina kompanija sa ovim brigama, jer je i Mercedes-Benz obelodanio pad zarade u okviru trećeg kvartala ove godine, direktno optužujući smanjenje cena i probleme sa snabdevanjem, ali je nemačka trokraka zvezda ipak istakla da neće menjati svoje targete kada su u pitanju električni automobili. „Ovo je prilično brutalan prostor u autoindustriji“, izjavio je Harald Vilhem, finansijski direktor kompanije Mercedes-Benz za Rojters. „Nikako ne mogu zamisliti da ovaj trenutni status kvo može biti održiv za svakoga.“

Po svemu sudeći, japanski proizvođači se slažu, sa kompanijom Honda koja je ove nedelje najavila da odbacuje svoje planove za proizvodnju manjih električnih modela ispod 30.000 evra, što je bila preko potrebna stavka za sve kupce koji tragaju za jeftinijim automobilima ove vrste. „Nakon godinu dana proučavanja odlučili smo da bi ovakav potez otežao naše poslovanje, tako da mi trenutno prekidamo razvoj pristupačnih električnih automobila“, izjavio je izvršni direktor kompanije Honda, Tošihoro Mibe, za Bloomberg.

Predsedavajući kompanije Toyota, Kaio Tojoda, izjavio je da je zabeležen značajan pad u potražnji električnih automobila, tako da će industrija definitivno biti primorana da ovu tehnologiju ponovo vrati na razmatranje. „Ljudi konačno vide realnost“, izjavio je Toyoda, prenosi Wall Street Journal. Kako je legendarni naslednik slavnog japanskog proizvođača dalje sugerisao, električni automobili nisu jedini način da se dostignu ciljevi karbonske neutralnosti. 

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group