Leteći motori stižu na tržište za dve godine

Čekajući da leteći automobili konačno postanu deo naše stvarnosti i zavladaju gradskim ulicama kao što je to prošlost već predvidela, oni su izgleda već postali prevaziđena ideja…

To nam do znanja stavlja koncept Speeder modela, odnosno letećeg motocikla, koji je prema pisanjima tima koji na njemu radi već prošao brojne testove, a za kupovinu će biti dostupan od 2023.godine, ako ne i ranije.

Jetpack Aviation, kompanija koja je zadužena za ovaj vrhunski poduhvat, već proizvodi letelice sa vertikalnim uzletanjem, a sada planira da kreira dve potrošačke verzije za široke narodne mase u roku od dve godine.

Njihov Speeder je inženjerski poduhvat koji je zahtevao stvaranje sopstvenog softvera za kontrolu leta uz pomoć kog se nadgleda i prilagođava pogon. Nakon godinu ipo dana rada, njihov motocikl, koji izgleda kao prosečan dvotočkaš, automatski se stabilizuje u vazduhu, a za uzletanje i sletanje mu je potreban minimalni prostor. Pored toga, on u vazduhu može funkcionisati sasvim autonomno.

“Ultralight verzija, koja ne zahteva licence pilota, može biti proizvedena za otprilike dve godine, dok bi eksperimentalna opcija bila spremna šest meseci nakon toga. Ultralight verzija bila bi brzinski ograničena na 96 kilometara na čas i vremensko trajanje leta od petnaest minuta. Eksperimentalna opcija bi zahtevala osnovnu pilotsku dozvolu za upravljanje, dok bi njena maksimalna brzina bila ograničena na 402 kilometra na čas”, objašnjava Jetpack Aviation CEO, Dejvid Majman.

Iako je u originalnom dizajnu projektovana opcija sa četiri turbine, što možete videti i na vizualima koji prate ovaj članak, finalni proizvodni model će imati osam – po dve na svakom ćošku, što će motoru pružiti bezbednost uz pomoć redundantnosti. Takođe, sve turbine će nudity impresivnu snagu, zbog čega će Speeder težak sto pedeset kilograma moći da ponese duplo veću težinu. Leteći motor takođe ima ručne kontrole, navigacijski ekran od 12 inča i radio sistem.

Osvežena verzija Speeder prototipa proći će kroz brojne, intenzivne testove ovog leta i jeseni, pre nego što se njena proizvodnja okonča, a veruje se da će čitav taj proces biti finalizovan do početka iduće godine. Prema navodima, Jetpack kompanija potpisala je ugovor sa Prometheus Fuels Inc, kako bi njihovi leteći motori koristili gorivo koje je sasvim karbonski neutralno.

U budućnosti, možemo očekivati da će vojne i javno-bezbednosne organizacije imati svoje leteće motore sa specijalnim pregradama i sedištima. Kako saznajemo, početna cena letećeg motora iznosi 381.000 dolara, a knjiga porudžbina je otvorena već sada.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group