10 PREDNOSTI NARANDŽE

Pored toga što su ukusne, narandže su veoma zdrave i mogu biti od velike koristi vašem organizmu...

Ovo citrusno voće najpoznatije je po tome što sadrži velike količine vitamina C. Pored ovog lekovitog vitamina, narandža sadrži i druga lekovita svojstva koja će poboljšati i podmladiti vaš organizam.

10. Poboljšavaju vid i kvalitet kože

Pored vitamina C, vitamin A, beta karoten i lutein takođe se nalaze u narandžama. Zbog toga narandže poboljšavaju vaš vid i vaše oči.  Ovo vože sadrži i antioksidante koji čiste vaše telo od različitih toksina, koji se zatim izbacuju kroz vašu kožu. Na ovaj način, koža se podmlađuje i postaje mekša.

09. Sprečavaju kardiovaskularne bolesti

Narandže su izuzetno korisne kada se govori o kardiovaskularnim bolestima. Kalijum koji se nalazi u naranđžama u sprešno smanjuje rizik od srčanih napada i ubija štetni homocistein koji se nalazi u krvi.

08. Sprečavaju kamenje u bubrezima

Citusna kiselina koja se nalazi u narandžama pomaže bubrežnim bolesnicima i olakšava bolove. Citrusna kiselina razara kamenje u bubrezima pa ih čini lakšim za izbacivanje.

07. Ubrzavaju zacelivanje

Već smo rekli da narandže uspešno regenerišu vaš organizam. Zahvaljujući svom lekovitom dejstvu, narandže ubrzavaju proces zacelivanja, pa su korisne kod sportista i ljudi koji su izloženi povredama.

06. Jačaju imuni sistem

Pored limuna, narandže mogu znatno da vam ojačaju imuni sistem. Za to je najviše zaslužan vitamin C, ali i drugi vitamini koji se nalaze u ovom citrusnom voću.

05. Smanjuju visok krvni pritisak

Dokazano je da narandže smanjuju visok krvni pritisak. Hesperidin i magnezijum su najodgovorniji za ovo lekoviti dejstvo. Dakle, ovo citrusno voće odlično je za one koji imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom.

04. Proizvode hemoglobin

Hemoglobin je veoma važan za naš organizam, jer on prenosi kiseonik kroz naše telo. Ako imate manjak hemoglobina znači da vaše telo dobija manje kiseonika što može biti veoma opasno. Ako je tako, narandže su prava namirnica za vas. Ovo voće povećava količinu hemoglobina u vašem organizmu.

03.  Snižavaju holesterol i pomaže pri mršavljenju

Naranže su definitivno najpopularnije voće, jer pomažu pri mršavljenju. Zastupljene su u gotovo svim dijetama i dokazano prave rezultate.

02. Sprečavaju rak

Velika količina vitamina C i susptance koja se naziva a D-limonoid nalaze se u ovom citrusnom viču i smanjuju rizik od raka.

01. Neverovatno su hranljive

Narandže su prava prirodna užina. Pružaju vam veliku količinu energije i potrebnih vitamina koji će vam ojačati telo i organizam.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group