Prednosti sira

Više slika

Više slika

Koliko zapravo poznajete prednosti sireva? U pitanju je jedan od najzdravijih proizvoda današnjice...

Proizvodnja različitih vrsta sireva u konstantnom je porastu prvenstveno zbog toga što je ovo jedan od najhranljivijih mlečnih proizvoda na tržištu, koji svoju primenu nalazi u brojnim jelima i na trepezama širom sveta. Gotovo da ne postoji kultura ili narod koji ga ne koristi u Njegova široka primena u kulinarstvu, dovela je do toga da su neka jela nezamenjiva bez njegovoj jedinstvenog ukusa i mirisa, koji istima daje neodoljiv šmek.

Osim svog izvanrednog ukusa, naglašavamo da je sir izuezno zdrav za ljudski organizam i da ga slobodno možete jesti u većim količinama. Da li ste se ikad zapitali koje su zapravo sve blagodeti sira?

Pre svega hranljivost – Sir u sebi sadrži veliki broj hranljivih materija, proteina i kalcijuma koji su neophodni za optimalno funkcionisanje ljudskog organizma. U siru se takođe nalaze velike količine fosfora, cinka, vitamina A i vitamina B12, što istom obezbeđuje izuzetnu hranljivu vrednost.

Manje poznata činjenica je da sir služi kao prevecija karijesu, neprijatelju broj jedan lepih i zdravih zuba – U siru se kao što smo napomenuli nalazi velika količina kalcijuma koji je koristan za zube, dok se sa druge strane u istom nalazi vrlo malo laktoze (koje u velikoj količini ima u mleku) koja šteti zubima i dovodi do nastanka karijesa. Stariji sirevi imaju u sebi manju postotak laktoze tako da u istima možete uživati bez bojazni da ćete imati dodatnih problema sa zubima.

Sir preventivno deluje kod pojave raka – Sir u sebi sadrži konjguovanu linolnu kiselinu i sfingolipide koji služe kao prevencija nastanku kancera. Samim tim poželjno je da tokom života u svim prilikama koje vam se pružaju što češće uživate u blagodetima najrazličitijih vrsta sireva. Vitamin B iz sira, jača imunitet pojednica i čuva njegovo zdravlje.

Sir vam dodaje kilograme – Ukoliko ste odlučili da smršate moraćete da pređete na sireve sa manje masnoće. Mladi sirevi su u tom slučaju vaš najbolji izbor. Iako je visoko preporučljiv osobama koje imaju problema sa manjkom kilograma, savetuje se suzdržavanje od preterane konzumacije sireva osobama sklonim gojenju. Sir je takođe dobar za decu u razvojnom dobu. Dobro utiče na povećanje mišićne mase i gustinu kostiju, čineći ljudski organizam otpornijim i snažnijim.

Sir takođe jača vaše kosti – Za jačanje kostiju najviše su zaslužni kalcijum i vitamin B iz sira. Skoro sve vrste sireva se preporučuju deci, starijim osobama i trudnicama, jer njihov učinak ojačava vaše kosti i sprečava lomljenje usled padova, što se deci i starijima dešava, kao i slabljenje kostiju usled trudnoće kada beba uzima iz majčinog organizma sav neophodan kalcijum.

Regulacija krvnog pritiska – Ukoliko odaberete pravu vrstu sira možete da utičete na regulaciju vašeg krvnog pritiska. Sirevi sa niskim sadržajem masti i soli, savetuju se osobama koje imaju hipertenziju. Vitamin B koji se nalazi u siru pomoći će vam pri regulisanju visokog krvog pritiska.

Umesto grickalica i slatkiša, poslužite večeras svojoj dragoj ili prijateljima različite vrste sireva uz neko egzotično piće ili vino. Prijatno ćete ih iznenaditi, a vaše i njihovo nepce obradovaćete izvanrednim ukusima, koji su mnogo zdraviji od gore navedenih.

 Č.K. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group