Izgubljena blaga Egipta treća sezona: U potrazi za Kleopatrinom grobnicom i tajnama mumija

U trećoj sezoni serijala „Izgubljena blaga Egiptaˮ, koja će se na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC prikazivati od 6. novembra, subotom od 22.00, gledaoci će prisustvovati otkrivanju najvećih i najstarijih tajni drevnog Egipta.

Uz pomoć savremene tehnologije, grupa međunarodnih arheologa zalazi u delove piramida u koje ljudska noga još nije kročila. Kamere istraživača prolaze kroz zaboravljene hodnike, otkrivajući nepoznate grobnice i mumije stare 3.000 godina. Osam novih jednočasovnih epizoda približiće nam sve muke eksperata koji su na putu do istorijskih otkrića morali da se izbore sa nepristupačnim terenom i afričkim vrućinama.

Treći ciklus popularnog dokumentarnog serijala vodi nas do Tutankamonove grobnice, gde ćemo otkriti sve trikove procesa mumifikacije. Zatim ćemo prošetati tunelima Keopsove piramide tražeći faraonovu grobnicu izgubljenu pre 4.000 godina. Ispred najveće piramide na svetu u Sakari, arheolozi pronalaze lavirint grobnica i blago koje je pripadalo Ramzesovim generalima. Jedno od najšokantnijih otkrića u ovom serijalu pronađeno je pri upadu u netaknutu grobnicu.

Zapečaćena prostorija bila je prepuna leševa, a skidajući veo misterije sa ovog lokaliteta saznaćemo kako su obični Egipćani pokušavali da dođu do zagrobnog života – privilegije faraona i njihovih najbližih podanika.

U Dolini kraljeva saznaćemo i zašto je Tutankamon imao najmanju grobnicu od svih faraona, dok će nas u tunelima Keopsove piramidesačekati faraonski sarkofag čiji se trag izgubio pre 4000 godina. Mumifikacija i njen opstanak i nakon pada moćnog Egipta jedna su od glavnih tema treće sezone. Tako će arheolozi u ovoj sezoni analizirati najstariju ikada pronađenu mumiju pokušavajući da dokuče šta je drevne Egipćane motivisalo da se bave ovim kompleksnim i za njihovo vreme nezamislivo naprednim postupkom.

Prateći doktora Mohameda Megaheda ulazimo u najveću piramidu ikada sagrađenu za neku egipatsku kraljicu i u njene pogrebne odaje u koje od vremena kada je sagrađena, pre otprilike četiri milenijuma, niko nikada nije kročio. U seriji ćemo videti i doktoricu Katlin Martinez koja nas vodi u hram Taposiris Magna gde će prvi put biti istražen tajni tunel ispod hrama. Hram datira još iz vremena Kleopatre, a unutar tunela pronalazi skrivena su vrata za koja se veruje da bi nas mogla odvesti do izgubljene grobnice poslednjeg egipatskog faraona – Kleopatre lično.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group