Britanski geolog u penziji suočen sa smrtnom kaznom u Iraku

Penzionisani britanski geolog suočen je sa smrtnom kaznom u Iraku zbog šverca istorijskih predmeta i njihovog iznošenja iz zemlje, a kako on tvrdi, uopšte nije imao predstavu da na ovaj način krši zakon...

Šezdesetšestogodišnji Džim Fiton optužen je od strane ove bliskoistočne zemlje za iznošenje dvanaest komada kamenja i delova polomljene grnčarije koje je pronašao na jednom arheološkom lokalitetu u Eridu.

Fiton i nemački državljanin, Voker Valdman, putovali su u okviru organizovane geološke i arheološke ture, a u momentu kada su ovi predmeti pronađeni kod njih oni su se pripremali da napuste Irak, preneo je The Independent.

Pojavivši se u bagdadskoj sudnici zajedno sa svojim nemačkim kolegom, Fiton je izjavio sudskom veću kako nije imao bilo kakve kriminalne namere. Međutim, on je priznao da je sumnjao kako su predmeti koji se nalaze kod njega drevni fragmenti, ali je takođe istakao da u to vreme nije znao da krši irački zakon, niti da uzimanje suvenira ove vrste nije dozvoljeno.

Kako bi podržao svoje tvrdnje, on je naglasio da je bilo potpuno nejasno da uzimanje komada drevne grnčarije može predstavljati kriminalni prestup pošto na lokalitetu nije bilo nikakvog obezebeđenja u bilo kojoj formi. Kao geolog, Fiton je često iz hobija sakupljao fragmente koji bi mu privukli pažnju, ali nikada nije prodao, niti je imao nameru da proda bilo koji od njih.  

Međutim, vrhovni sudija u ovom postupku, zajedno sa svojim tročlanim sudijskim panelom, izjavio je da je priroda lokaliteta sa kog je uzeo ove komade dovoljan dokaz da su ovakvi postupci potpuno zabranjeni. Kako je sudija Džaber Abdel Jabi izjavio: „Ova mesta, po imenu i definiciji predstavljaju drevne lokacije, tako da na njima ne mora pisati da je zabranjeno odnošenje bilo čega.“

Sudija je takođe naveo i da veličina nije bitna, nakon što je Britanac krenuo da se brani izjavom da fragmenti nisu bili veći od nokta na prstu ruke. Valdman je izjavio kako dva artifakta pronađena među njegovim ličnim stvarilma zapravo nisu njegova, izjavljući da mu ih je dao njegov saputnik Fiton, u nameri da mu ovaj pomogne sa njihovim nošenjem.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group