Dokazano prisustvo vodene pare u atmosferi najvećeg Jupiterovog meseca

Naučnici su otkrili dokaze vodene pare u amosferi Jupiterovog meseca Ganimeda, sudeći prema poslednjim informacijama Američke Svemirske Agencije...

Smatran najvećim prirodnim satelitom u Sunčevom sistemu, Ganimed je dom tečnih okeana koji se pružaju na dubinama od preko 160 kilometara ispod ledene kore i za koje se smatra da su idealni kandidati za pronalaženje vodenih vrsta izvan naše planete.

Istraživači su iskoristili nove i arhivske podatke Habl teleskopa kako bi utvrdili da li se u atmosferi ovog meseca zaista radi o otkriću vodene pare. Međutim, ova para je zapravo nastala od leda koji isparava sa površine Ganimeda i ne dolazi iz dubina njegovih podzemnih okeana.

Novo otkriće proširilo je znanje naučnika vezano za sastav Ganimedove atmosfere, koja se prethodno sastojala samo od kiseonika.

"Do sada je bio istraživan samo molekularni kiseonik", izjavio je Lorens Rot, sa KTH Kraljevskog Instituta za tehnologiju u Stokholmu, vođa tima koji je otkrio vodenu paru na Ganimedu. "Ova pojava nastaje kada naelekrisane čestice erodiraju na ledenoj površini.  Vodena para koja je izmerena stiže sa ledenih površina u sublimaciji izazvanoj termalnim oslobađanjem vode iz toplijih regiona."

Novo otkriće potpuno je potrkepilo očekivanja Evropske Svemirske Agencije i njene sledeće misije pod imenom JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer). Zakazana za lansiranje 2022. godine i stizanje u orbitu Jupitera 2029. godine, ova svemirska sonda će izvršavati detaljna posmatranja gasovitog džina i njegova tri najveća meseca tokom tri godine.

"Naši rezultati mogu omogućiti JUICE timu koji se bavi instrumentima veoma važnu informaciju koju mogu iskoristiti kako bi detaljno definisali svoje planove opservacija i optimizovati upotrebu svemirske letelice", dodao je Rot.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group