FOTO: Galaktički sudar

Habl teleskop uslikao je sudar dve galaksije ...

Astronomi gotovo svakog dana otkrivaju nove tajne i uspevaju da zabeleže fenomenalne fotografije koje pokazuju koliko je univerzum masovan, prelep i opasan. Najnovije otkriće pokazuje UGC 22369, dve galaksije koje su se sudarile i koje se polako stapaju u jednu.

Kao i planete i sunčevi sistemi, i glaksije putuju kroz svemir i orbitiraju jedna oko druge. Često se dešava da se gravitacione sile dve gravitacije privuku i da tako dođe do njihvog spajanja koje je spektakularno, ali i smrtonosno.

Ono što vidite na fotografiji je upravo to. Spajanje ove dve galaksije je počelo i ono će nastaviti da se odigrava narednih nekoliko milijardi godina. Ipak, jednog dana, ove dve galaksije spojiće se u jednu i stvoriti novu, veću i snažniju u kojoj će možda postojati i inteligentni život. Istu ovakvu sudbinu čeka i naša glaksija koja će se u nekom vremenu spojiti sa galaksijom Andromeda.

Habl teleskom i svetski astronomi nastaviće da posmatraju fenomen spajanja ove dve galaksije, jer tvrde da se iz ovoga može mnogo toga naučiti i otkriti nove stvari koje će nas približiti otkrivanju tajne univerzuma.

Foto: https://www.sciencealert.com

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group