Golubovi kamikaze istrenirani kako bi zaustavili terorističke napade

Ideju o pticama samoubicama trenutno istražuje jedna privatna kompanija iz SAD, čiji naučnici tragaju za načinom za korišćenje golubova radi obaranja dronova koji mogu biti pretnja...

Unmanned Aerial Vehicles sistemi postaju sve popularniji u vojskama širom sveta, dok se istraživači ove kompanije nadaju da će upotrebom golubova, njihovog prirodnog instinkta i savršenog vida, moći da ruše nepirjateljske dronove.

Sudeći prema iNews mreži, ptice će biti istrenirane da lete na mašine kako bi neutralisale napade na potencijalne mete. Sa druge strane, ovo predstavlja rizik po život ptica. Novi program nije prvi koji koristi golubove u borbi, jer su golubovi ratnici korišćeni takođe i u Drugom svetskom ratu, kada su američki naučnici trenirali ove ptice da navode bombe nalik jerdilicama i prepoznaju slike mete.

Neobično odvraćanje bespilotnih letelica dolazi zbog sverastuće zabrinutosti zbog porasta takozvanih rojeva dronova, u kojima nekoliko njih radi u međusobnoj interakciji i u vojne svrhe, koristeći veštačku inteligenciju.

Kako su zvaničnici Velike Britanije izjavili: "Svako je video dronove na otvarajućoj ceremoniji tokijskih Olimpijskih igara. Sada, zamislite 2.000 takvih dronova, koji sami po sebi ne predstavljaju lepu sliku, naoružanih pametnom municijom i programiranih za potragu, interlinkovanje i menjanje meta, kao što su infiltracioni bataljoni ili jednostavno civili. Zatim, svemu ovome dodajte činjenicu da ovim dronovima nije potrebno više operatora, što je apsolutno zastrašujuće."

"Ovo su potpuno autonomne mašine za ubijanje i sve što je potrebno jeste da pritisnete dugme i lansirate elektronski ekvivalent čitavog ratnog vazduhoplovstva. Ovo su mogućnosti koje se toliko brzo razvijaju, da se nalaze iza ćoška", dodali su. Za sada nije poznato kada će golubovi kamikaze stupiti u službu antiterorističkih jedinica u Velikoj Britaniji i SAD.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group