Holandija je prva zemlja na svetu koja nema pse lutalice

Psi lutalice predstavljaju veliki problem svuda u svetu, ali Holandija je uspela da ga reši....

Veliki gradovi obično imaju problem sa psima lutalicama, jer se oni nekontrolisano pare na ulicama i tako dovode do povećanja populacije i velikog broja pasa koji nemaju dom i vlasnike. Takođe, problem nastaje i od vlasnika koji izbacuju svoje ljubimce na ulice i tako stvaraju još veći problem i za pde, ali i za ljude koji žive u njihovoj okolini.

Psi lutalice znaju da budu agresivni, da budu prenosioci bolesti, ali takođe znaju i da remete i narušavaju mir. Takođe, uslovi u kojima oni žive nisu ni malo savršeni, tako da svake godine umre ogroman broj pasa koji žive napolju.

Zbog toga se svi trude ra reše ovaj problem na što bolji i bezbolniji način. Zato je Holandija pravi šampion u ovom polju, jer je ovo prva zemlja na svetu koja uopšte nema pse lutalice. Holandija je ovaj problem rešila tako što je uvela kastraciju i sterilizaciju svih pasa koji su na ulici kako bi se njihovo razmnožavanje zaustavilo. Sledeći korak bio je udomljavanje pasa koji su na ulici, a treći korak bilo je pooštravanje zakona za vlasnike pasa.

Oni koji su odlučili da udome ili da kupe psa, morali su da obaveštavaju državu o stanju svog ljubimca, a oni koji to nisu radili suočavali su se sa visokim kaznama i porezima. Odgajivačnice pasa takođe su morale da poštuju sve propise, tako da nije bilo mogućnosti da se psi ostavaljaju na ulicama i da se napuštaju.

Zato je danas Holandija mesto u kome psi žive kao u raju i gde su ljudi mnogo srećniji. Nadamo se da će sve zemlje početi da primenjuju ovakav sistem zaštite pasa i da ćemo u budućnosti potpuno rešiti problem pasa lutalica.

Foto:Pixabay

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group