Japanski istraživači oborili svetski rekord brzinom interneta od 319Tps

Japanski istraživači oborili su prethodno postavljen rekord u brzinama interneta svojim ličnim neverovatnim dostignućem...

Sudeći prema novim izveštajima, Japanski Nacionalni Institut za Informacione i Komunikacione Tehnologije, uspeo je da prebaci podatke pri neverovatnih 319 terabajta u sekundi, što je gigabit internet učinilo potpuno izlišnim. Daleko impresivnije je to što je novi rekord postignut pri gotovo duplo većim brzinama od 179Tbps, postavljenih u saradnji britanskih i japanskih naučnika avgusta meseca prošle godine.

Kako bi dostigli novi rekord, istraživači su morali da poprave gotovo sve komponente unutar svog sistema. Tim se opredelio za četiri jezgra umesto jednog za svoju optičku liniju i koristio je retka zemaljska pojačala, kako bi pojačao frekfenciju svog 552 kanalnog lasera. Kako bi osigurali da konekcija radi na većim razdaljinama, naučnici su simulirali tri hiljade kilometara upotrebom namotanog kabla i saznali da tokom procesa nije bilo gubitka signalnog kvaliteta.

Prema svemu sudeći, ove svemirske brzine dostignute su u kontrolisanim uslovima i u laboratoriji, dok bi nešto realističnija upotreba ovakvog sistema zahtevala godine pre nego što se njegova tehnologija implementira radi svakodnevne upotrebe, ali, uprkos tome, istraživači su uvereni da ovakva optika može biti korišćena u velikim mrežnim projektima i asistirati prilikom kreiranja novih tehnologija, kao što je 6G.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group