Fun - Zanimljivosti

Kako astronauti spavaju u svemiru?

Da li ste se nekada ovo zapitali?

Svi znamo da astronauti koji se nalaze u svemirskim stanicama daleko iznad naše planete borave u bestežinskom stanju. Gore, oni nemaju težinu, i ne upadaju u jako gravitaciono polje Zemlje koje ih vuče ka dole. Oni nemaju osećaj šta je gore i šta je dole i imaju sposobnost lebdenja.

Zbog slabe gravitacije, astronauti, kao i sve stvari u svemirskim stanicama, lebde i plutaju kroz prostor u svim smerovima. Iako ovaj osećaj lebdenja u početku donosi neverovatnu radost i osećaj slobode, stvari poput pranja kose i zuba, pa čak i spavanja, mogu biti prava noćna mora za astronaute.

Zato je jedan od najpoznatijih astronauta, Kris Hadfild, demonstrirao kako on i njegove kolege spavaju u bestežinskom stanju. Kris je napravio Youtube kanal posvećen ovakvim klipovima, gde on pokazuje kako astronauti rade svakodnevene i uobičajne stvari.

Pošto van Zemljine gravitacije, astronauti nemaju osećaj šta je gore, a šta dole, oni spavaju zavezani za zidove. Kris kaže da je osećaj neverovatan i da vam u svemiru čak ne treba ni jastuk, jer vi lebdide. Vaš vrat je potpuno opušten, kao i svi mišići u telu. Potrebno je samo da se zavežete kako ne biste lebdeli i udarali o zidove letelice. On je rekao da u početku treba da se prođe kroz malo navikavanja, ali kroz par dana, shvatite da je spavanje u  vemiru nešto najbolje što možete osetiti.

Pogledajte video klip koji će vam ovo demonstrirati:

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group