Fun - Zanimljivosti

Koliko je bio jak udarac Brusa Lija?

Mnogi se pitaju, da li je Brus li bio zaita toliko jak, ili je on bio samo glumac?

Brus Li je danas legenda i ikona koji je potpuno promenio kinematografiju, prikazujući realnu borbu i akciju. Međutim, iako je Brus Li jedan od najvoljenijih glumaca i ličnosti, često postavljeno pitanje je: „Da li je on stvarno znao borilačke veštine ili je bio samo glumac“.

Odmah ćemo vam odgovoriti na pitanje. Brus Li je bio ekspert za borilačke veštine i to za kineski Wing Chun i Kung Fu. Još kao mlad, Brus je krenuo da trenira svoju prvu borilačku veštinu Wing Chun i to pod nadzorom legendarnog majstora Ip Mana. Sa 20 godina već je ovladao tehnikom i nastavio da radi na svom usavršavanju.

Kada je završio studije (filozofiju), Brus je otvorio svoju školu borilačkih veština pod nazivom „Jeet Kune Do“. To je bio naziv njegovom originalnog stila koji je u prevodu značio „ Put presretajuće pesnice“. Pošto je živeo u Los Anđelesu, poznate ličnosti bili su mu najčešći učenici, pa su neki od njih i Stiv Mekvin, Karim Abdul Džabar, Džejms Kolburn i mnogi drugi.

Ne samo da je bio ozbiljan borilački tener, već je dokazano pokazao da poseduje neverovantu snagu i moć. Niko nije mogao da objasni kako sitan čovek od 58 kilograma može da emituje tako moćnu udaračku silu. Brus je mogao da prosečnog čoveka udari i da ga odmakne do udaljenosti od 5 metara, a kada je merio svoju snagu, utvđeno je da je je njegov udarac emitovao silu od 158 kilograma.

Još jedan čovek uspeo je da ovoliko jako udara, a to je bio Muhamed Ali, ali kada uzmete u obzir da je Ali duplo teži od Lija, onda shvatate koliko je zapravo bio snažan popularni Kinez.

Činjenica je da se čovek kao on više nikada neće roditi i to je razlog zašto on polako iz legende prelazi u mit čiji će se poduhvati generacijama prepričavati.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group