Lekari izvadili čoveku rudnik bubrežnih kamenčića

Doktori su oko sat vremena izvodili operaciju u naporu da uklone neverovatnih 206 „kamenčića“ iz bubrega jednog pacijenta...

Pedesetšestogodišnji čovek proveo je šest meseci u izuzetno snažnim bolovima izazvanim kamenjem. Lekovi za bolove pokazali su se kao potpuno beskorisni i nisu pomogli u borbi koja je sprečavala ovog čoveka da izvršava i osnovne zadatke.

Međutim, on je na kraju ipak stigao do operacionog stola i operisan je od strane dr Pola Navena Kumara, vrhunskog indijskog urologa koji je tokom ove procedure uspeo da izvadi svaki, pa i najmanji kamen iz njegovih mokraćnih kanala, sa pacijentom koji se prema izvorima sada oseća dobro i oporavlja od zahvata.

Kako doktori veruju, dehidracija je najverovatnije bila razlog za stvaranje ovolikog broja kamenja, izazvana visokim temperaturama južnim regionima Indije. Kamenje u bubrezima može biti razvijeno u jednom ili oba bubrega i najčešće se pojavljuje između tridesete i šezdesete godine. Oni su česta pojava i uglavnom se mogu naći kod jednog od deset ljudi.

Kamenje u bubregu može biti izuzetno bolno i čak dovesti do infekcija ili disfunkcije ovog vitalnog ljudskog organa ukoliko se ne tretira pravovremeno.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group