Fun - Zanimljivosti

Microsoft želi da nas sačuva nakon smrti

Niko ne zna tačno gde odlazimo nakon smrti, ali deluje da kompanija Microsoft ima par ideja...

Prošlog meseca, ustanova U.S. Patent and Trademark Office odobrila je kompaniji Microsoft predstavljeni projekat, zasnovan na stvaranju konverzacionog sistema pojedinca upotrebom podataka iz njegovog privatnog života i sa društvenih mreža. U jezivom dramskom zapletu, ovaj bot bi potencijalno mogao biti inspirisan prijateljima ili članovima porodice koji su preminuli, što je situacija gotovo indetična radnji jedne od epizoda popularne serije Black Mirror, u izvedbi kompanije Netflix.

Kako možemo zaključiti, novi patent Microsoft korporacije, koristiće slike, zvučne zapise, postove sa društvenih mreža, elektronske poruke i ručna pisma kako bi modifikovao specifičan indeks i mapirao određenu ličnost pojedinca. Odatle, inžinjeri mogu koristiti bazu podataka kako bi trenirali čet bota i naučili ga da komunicira kao ta osoba, čak i ako je ona preminula.

Što je još uznemirujuće, ova aplikacija bi mogla koristiti i projekciju preminule voljene osobe u 2D ili 3D modelu, istovremeno upotrebljavajući njen glas radi komunikacije sa njenim bližnjima.

U ovakvom procesu javljaju se različita moralna pitanja. Za početak, svako ko poseduje pristup ovakvim informacijama, nalik tekstualnim porukama, audio zapisima, fotografijama i video snimcima preminulih teoretski može kreirati virtualni avatar jedne osobe, uprkos tome što se ona nikada nije složila sa takvim postupkom tokom svog života. Ovde se u obzir uzima i manjak regulatorne politike u većini zemalja vezene za deljenje post-mortem informacija.

Doduše, patenti nisu uvek savršeni predstavnci novih proizvoda, a u većini slučajeva kompanije ih jednostavno usmere u potpuno drugačijim pravcima, uključujući i njihovu upotrebu u svrhe zaštite od buduće konkurencije. Zaštita prava intelektualne svojine i prava na ovakvu vrstu sistema, svakako može pružiti kompaniji Microsoft način da osigura svoje mesto u nekoj mogućoj budućnosti i njenom tržištu rendera naših najmilijih, baziranih na veštačkoj inteligenciji.

Ovo samo znači da će Microsoft verovatno proizvesti nešto slično, dok je sasvim moguće i da kompanija prodata u nekom momentu svoj patent da drugoj firmi, koja će poželeti da postane pionir ovog polja u nekoj bližoj, ili daljoj budućnosti, na primer. Sa druge strane, uvek postoji mogućnost da ovakva ideja nikada ne zaživi i ostane tu gde jeste, plutajući u oblaku zajedno sa bezbroj drugih.

Da budemo potpuno iskreni, poslednjepomenuto definitivno predstavlja najbolju opciju.

N.Đ.

Izvor: Men's Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group