Najbolje fotografije Mlečnog puta kreirane bez specijalne opreme do sada

Poljski astrofotograf Bartoš Vojčinski obožava izazove i nedavno je pred sebe, tokom svoje posete Tivoli Astro Farm ustanovi u Nambiji, postavio jedan ogroman...

Tokom samo jedne noći, ovaj čovek je stvorio oko 2,2 gigapiksela fotografija Mlečnog puta, bez upotrebe specijalizovene astrofotografske opreme. Rezultat njegovog projekta predstavljaju predivne fotografije koje omogućuju svima da uživaju u neverovatnim detaljima naše galaksije.

Vojčinski je podelio verzije fotografija visoke rezolucije na svom sajtu i objasnio svaki korak svog kreativnog procesa. On je bio inspirisan izazovom koji je trebalo da mu omogući korišćenje opreme savršenih, visokih performansi, u uslovima idealne preglednosti. Međutim, dobri uslovi su u ovom slučaju značili oslanjanje na DSLR aparate. Njegova postavka uključila je dva Nikon D810A fotoaparata i dva Takahashi Epsilon 130D astrografa, montirana na Losmandy G11 astrofotografsko postolje.

Finalna fotografija u punoj veličini dolazi sa 53.480×41.010 piksela i zahteva trinaest gigabajta prostora na drajvu. Ona se sastoji od 110 mozaičkih segmenata, od kojih je svaki stvoren pri 400 ISO sa četvorominutnom izloženosti. Za neverovatnu čistoću fotografija ovaj čovek zahvaljuje savršenim uslovima na lokaciji, koja nije bila zagađena svetlošću i satelitima, pružajući mu visoku nadrmosku visinu i čisto nebo, tako da su zvezde već same odradile svo poravnavanje.

Dostignuće ovog čoveka još je impresivnije kada se u obzir uzme da je druga fotografija visoke rezolucije Mlečnog puta zahtevala od drugog stručnjaka 12 godina za svoje kompletiranje i bila je teška "svega" 1,7 gigapiksela.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group