Fun - Zanimljivosti

Neobičan slučaj kile brižno odgajane trideset dugih godina

Doktori su prijavili slučaj četrdeset i tri godine starog muškarca koji se pojavio na urgentnom centru sa znacima temperature i ubrzanim radom srca, ali i neobično masivnim otokom svojih mošnica...

Čovek je obavestio doktore da je patio od skrotalno oticanja poslednje tri decenije, ali da nije išao pod nož zbog svog problema. Međutim, u jednom momentu, ovaj čovek više nije bio u mogućnosti da ustane bez upotrebe šetalice i oslanjanja na svoju majku za sve svoje svakodnevne potrebe.

Prilikom ispitivanja, doktori su primetili masivni skrotalni edem, oticanje mošnica u prevodu, sa obimom koji je prošao nivo njegovih kolena. Koža skrotuma je zadebljala i poseduje dve otvorene rupe koje su takođe jasno vidljive, iz kojih curi smrdljiva gnojna tečnost, opisali su doktori u Urology Case Reports publikaciji.

Čovek je konačno otišao u urgentni centar u Panami, gde je bio podrvgnut skeniranju njegovog abdomena i karlice, koji je otkrio veliku ingvinalnu herniju, što znači da mu je deo crevnog tkiva visio kroz abdomenalne mišiće.

Kila je vodila do limfedema, blokiranja limfnog sistema i sprečavanje drenaže limfnih tečnosti, što izaziva skupljanje tečnosti i oticanja srkotuma, koje se vremenom sve više pogoršavalo. Lekari su ovom čoveku dijagnostikovali Fournijeovu gangrenu, tip nekrotizujućeg fascitisa koji ponekada može biti opasan po život, tačnije infekcije koja jede meso uglavnom prisutne na genitalijama.

Zbog bojazni od rizika nastajanja sepse i trulog mesa, ovaj čovek je odveden na operaciju uklanjanja tkiva inficirane skrotalne kože. Hirurzi su potom pronašli nekroze u masti ispod nje, kao i dodatne otvorene rane. "Postavljanje katetera ispostavilo se kao veoma teško zbog ukopanog penisa, ali je na kraju uspešno izvršeno putem dorsal slit procedure", naveli su autori teksta.

Pacijent se vratio na operacuju sledećeg dana kako bi bilo otklonjeno još više inficiranog tkiva, nakon čega je postavljen na intravensku terapiju antibioticima. Pet dana kasnije, nakon pokušaja zamene zavoja, doktori su uvideli da je čitav ovaj proces veoma bolan za pacijenta, tako da je odluka pala da se skrotum potpuno ukloni kako bi njegovim mukama došao kraj. Hirurzi su zatim ušili skrotalnu površinu zajedno sa kožnim transplantima.

Pacijent je nakon ovih zahvata imao operaciju redukovanja njegove kile, a nakon ovog postupka on je otpušten posle dva dana i prebačen u rehabilitacionu ustanovu. Četiri nedelje kasnije, lekari koji su pratili ovog čoveka otkrili su da se on dobro oporavlja i zarasta, sa zadovoljavajućim kozmetičkim i funkcionalnim ishodom. Doktori su zadovljni pristupom tokom ovog slučaja i sigurni da je njegva procedura umanjila traumatična iskustva ovog čoveka.

"Sa ovim našim planom tretmana, inicijalni debridman praćen etapama tokom trećeg i osmog dana, samo je prolongirao održavanje i brige o rani, bolna menjanja zavoja, bez kozmetičkih i funkcionalnih popravki", zaključili su autori.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group