Fun - Zanimljivosti

Neverovatni poduhvat nepalskih planinara

Destočlani tim nepalskih planinara stigao je šesnaestog januara na vrh K2, drugu najvišu tačku na planeti...

Ova planina nikada nije uspešno osvojena tokom zimskog perioda, do sada. Predvođena Čang Dava Šerpasom, ekspedicija prekaljenih planinara, uključujući Mingma Gjajle Šerpasa, Nirmala Purja Šerpasa, Gejle Šerpasa, Mingma Davida Šerpasa, Mingma Tenzi Šerpasa, Dava Temba Šerpasa, Pema Čiri Šerpasa, Kilu Pemba Šerpasa, Dava Tenjing Šerpasa i Sona Šerpasa, okupljena je zajedno kako bi se popela na ovaj vrh pri temperaturi od -40 stepeni Celzijusa, dok je Gelje Šerpas kompletirao čitav pohod bez upotrebe suplementarnog kiseonika.

Impozantna planina na svom vrhu meri 8.610 kilometara i često se oslovljava sa divlja planina, zbog svojih komlikovanih terena i težine. K2 je uzeo život jednom penjaču od svaka četiri koja su pokušala da ga osvoje, uključujući španskog alpinistu Serđija Mingotea, koji je poginuo istog dana nakon svog istorijskog poduhvata i pada u veliku pukotinu prilikom spuštanja. Zaključno sa 2018. godinom, ovaj vrh je odneo ukupno 367 ljudskih života.

Zastrašujuća planina postala je glavna preokupacija desetinama alpinista tokom ove zime, od kojih svi pokušavaju da upišu rekordne uspone. Zvanično, nepalski penjači su se našli u takmičarskim timovima pokušavajući da postignu istorijske rezultate, ali su na kraju ostali skupljeni u baznu grupu od deset ljudi.

“Veoma smo ponosni što smo postali deo svetske istorije ljudske vrste, pokazujući da neverovatna saradnja, timski rad i pozitivan mentalni stav mogu pomerati granice, za koje smo u početku smatrali da su gotovo nemoguće”, izjavio je Nirmal Purja.

Rekordni zimski planinski uspon nepalskog tima postao je veoma dinamičan zbog šerpasa, lokalnog stanovništa i ljudi poznatih po vođenju drugih do visokih vrhova ovog regiona i čija je ekipa kompletirala uspon samostalno. Pošto su se svi alpinisti zaustavili na oko devet metara od samog vrha, kako bi se solidarisali i stigli do njega sa ostalima, niko nije zvanično i pojedinačno upisan kao neko ko je prvi stigao do cilja.

“Tokom decenija, Nepalci asistiraju strancima u poduhvatima penjanja na Himalaje, ali nikada nismo dobili priznanja kakva zaslužujemo”, rekao je Kami Rita Šerpas, čovek koji i dalje drži rekord za naviše uspešnih osvajanja Everesta, postignut cifrom od 24 uspona, 21.5.2019. godine. “Predivan je osećaj jer danas na K2 imamo 10 Nepalaca, koji su ušli u istoriju i pokazali svetu našu snagu i hrabrost”, dodao je.

K2 vrh prvi put je uspešno osvojen 1954. godine, od strane italijanskog planinara Ahila Kompanjonija i donedavno, najviša kota dostignuta tokom zime iznosila je 7.473,69 metara i postavili su je Denis Urbko i Marcin Kaczan 2003. godine. Planina, druga najviša na planeti, svega je 198 metara niža od Everesta, predstavljajući deo Karakoram Venca, koji se prostire širom pakistansko kineske granice.

N.Đ.

Izvor: Man’s Journal

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group