Fun - Zanimljivosti

Pametni materijali koji predviđaju i prate linije tela radi pravilnog držanja

Od pametnih telefona do automobila - mi smatramo da smo videli sve, ali prilikom pomeranja stvari korak dalje određeni brilijantni umovi izmislili su pametnu i pre svega funkcionalnu garderobu...

Prema svemu sudeći naučnici MIT instituta stvorili su komade odeće koji mogu ispratiti pokrete i pomoći ljudima da steknu pravilno držanje tela. Dizajnirani na bazi komfora, ovi pametni komadi odeće kreirani su od konvencionalnih materijala i piezorezistivnih vlakana koja obujmljuju telo prilikom detekcije pritiska. Ova senzorska vlakna podešavaju se putem mašinskog učenja sa senzorom za predviđanje preciznih i konstantnih reakcija.  

Ova tehnologija za nošenje takođe može skupljati neinvazivne podatke kako bi predvidela pravilno držanje tela bez potrebe za širokom upotrebom receptora na svakom njegovom delu. Za razliku od drugih modela svoje vrste, pametna garderoba kreirana je od rastegljivih i prozračnih materijala, dok istovremeno može biti proizvedena po prilično pristupačnim cenama.

Prema MIT istraživačima sa Computer Science and Artificial Intelligence Lab odeljenja, pametna garderoba može biti idealna za atletske treninge i procese rehabilitacije. Ovakvi komadi odeće mogu takođe biti korišćeni i za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata u ustanovama za oporavak i biti veliki saveznik u svim aplikacijama slične vrste.

Komentarišući svoj izum, Van Šou, istraživač u ovoj laboratoriji mičigenskog univerziteta, izjavio je: "Zamislite robote koji više nisu obične mašine i poseduju kožu koja može omogućiti taktilne osećaje kao što je to slučaj sa nama. Garderoba sa taktilnim senzorima visoke rezolucije otvara obilje novih i uzbudljivih mogućnosti u različitim poljima za istraživače, koji će ih svakako obraditi na pravi način kako godine budu prolazile.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group