Fun - Zanimljivosti

Pohovanje vode-Opasan trend ili evolucija na delu

Eksperti upozorovaju ljude da izbegavaju opasan trend dubokog prženja vode, postupka koji može dovesti do strašnih eksplozija...

Besciljni trend uključuje kombinovanje vode sa kalcijum alginatom kako bi bila formirana vodena sfera, pre nego što se ona premaže brašnom, jajetom i prezlama, i ubaci u fritezu. Doktor Kristofer Kramer iza Američkog hemijskog udruženja, obeležio je ovaj trend kao nešto između suludog i suicidnog. Problem je u tome, kako je objasnio, što vrelo ulje u dubokoj fritezi dolazi sa daleko većom temperaturom od tačke ključanja vode.

Vodeno ključanje pretvara tečnost u gas koji nazivamo parom na sto stepeni Celzijusa, a kada se se to desi, voda će proširiti svoju površinu do 1.500 puta. Ovaj proces se dešava gotovo u sekundi, sa prvim delom koji ključa i razbija opnu, rezultirajući izlaganjem ostalog volumena vrelom ulju koje će buknuti i pretvoriti ga u paru iste sekunde. U suštini, ovo je eksplozija u vrelom ulju, tako da nipošto ne bi trebalo biti u njegovom okruženju kada krene da leti okolo i pada nazad kao kiša, kako na učesnike, tako i na otvoreni plamen gasnog ili ringlu električnog šporeta.

Ideja dubokog prženja vode poseduje svoj izvor u ideji kuvara Džonatana Markusa, koji je demonstrirao ovaj metod 2016. godine, ali ona nikako nije bila namenjena ponavljanju. Postoje brojni kulinarski kanali koji to rade, ali nažalost niko ne govori o hemiji koja se nalazi iza ovih jestivih polimera, za koje kuvari koriste algininsku kiselinu kako bi ih spremili.

Ovaj recept je zapravo odvratnog ukusa, on ne poseduje određenu aromu i jednostavno može biti opisan kao nešto slano i ljigavo. Doduše, iznenađujuće je i impresivno što uopšte možemo pretvoriti vodu u nešto jestivo, a definitivno postoji i komični segment čitavog postuka, posebno kada se uzme u obzir da je on potpuno sulud, pa čak i nemoguć za izvesti bez adekvatnog znanja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group