Potopljena olupina Pablovog aviona koji je služio za transport kokaina

Čuvena Staniel Cay olupina aviona danas predstavlja podsetnik na ozloglašenog kralja narkotika, Pabla Eskobara, koji je u svoje vreme privatnim avionima švercovao kokain u Sjedinjene Američke Države…

Svako ko je spreman za avanturu i želi da istraži olupinu izbliza, sada je to i u mogućnosti, jer se on nalazi u plićaku Norman uvale, sa njene južne strane, dok sam posleratni avion stvara neverovatan prizor u predivnom moru tirkiznih boja. Za njega se smatra da je bio pun kokaina kada je sleteo nadomak piste 1980.godine, ali se nakon toga, nasukao se na peščani sprud između dva kopnena dela, gde se i dan danas može videti.

Govoreći sa stanovišta istorije, Karlos Leder, koji je leteo ovim avionom i obitavao u uvali, uhvaćen je u Sjedinjenim Državama 1982.godine, da bi 1987. bio izručen kolumbijskim vlastima.

I dok u ovom incident nije bilo žrtava, olupina aviona danas daje intimni uvid u kriminalno podzemlje koje je nekada postojalo, a koje je inspirisalo brojne filmove i serije. Interesantna je činjenica da je olupina preuzela ulogu veštačkog grebena, te je postala dom brojnim i različitim stvorenjima okeanskog ekosistema.

Trenutno, nijedan komercijalni avion ne leti do ovog ostrva, ali mnogi čarter letovi idu baš tamo, a pored toga toga, ovaj lokalitet moguće je posetiti i ukoliko se ljudi nađu u okolini sa svojom privatnom jahtom, kao što nam je Vil Smit i pokazao u snimku koji možemo videti ispod.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group