Ribar u Kambodži slučajno ulovio najveću džinovsku ražu do sada zabeleženu

Kambodžanski ribar na svoje veliko iznenađenje otkrio je da u svojoj mreži poseduje ono za šta istraživači smatraju da je najveća slatkovodna riba ikada uhvaćena...

Četrdesetdvogodišnji ribar uhvatio je džinovsku ražu u blizini udaljenog ostrva Mekong reke upotrebom svega nekoliko udica i kanapa. Sledećeg dana, naučnici su izašli na teren kako bi pomogli Mout Tunu da izmeri svoj ulov i ovo masivno stvorenje, za koje se ispostavilo da je dugačko preko 3,96 metara i teži 299,8 kilograma.

Radnici Wonders of Mekong udruženja već su pokrenuli projekat u severnoj Kambodži, gde su postavljali podvodne prijemnike u okviru pokušaja praćenja divljeg sveta u tom delu naše planete. Oni su već posetili lokalne ribare, naglašavajući im da ih kontaktiraju ukoliko naiđu na posebno velike životinje.

Tim je platio tržišnu cenu za ovu džinovsku ražu, zatim je obeležavajući pre nego što su je pustili nazad u reku. Istraživači su optimistični po pitanju praćenja kretanja raža i nadaju se da će im to pomoći da nauče nešto više o ovoj vrsti. Vodeći biolog je objasnio da je glavni cilj istaći koliko mi zapravo malo znamo o ovim čudnim slatkovodnim ribama.

Džinovske slatkovodne raže su prilično misteriozna stvorenja, a sudeći prema National Geographic publikaciji, one mogu dostići dužinu veću od pet metara. Raže se hrane na dnu i uglavnom se mogu naći u rečnom mulju, u koji se zakopavaju i hrane šrampima, rakovima, mekušcima i drugim malim ribama.

Iako džinovske raže gotovo nikada ne napadaju ljude, ova vrsta ipak predstavlja veliku opasnost za sve ukoliko se oseti ugroženom. Svaka raža opremljena je ubojito oštrom bodljom koja je kao mač na kraju njenog repa i sa lakoćom može postati oružije koje sa lakoćom probija ljudsku kožu i kosti, ispuštajući veoma otrovan toksin.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group