Šef Jakuza osuđen na smrtnu kaznu u Japanu

Vođa ozlogolašene i moćne Jakuza mafije osuđen je na smrtnu kaznu u japanskom sudu, što je prvi zabeleženi slučaj da jedna visoko kotirana ličnost ove kriminalne organizacije dobije ovakvu presudu...

Sedamdesetčetvorogodišnji Nomura Satoru proglašen je krivim za četiri napada, od kojih se jedan završio smrću, od strane okružnog suda u Fukuoku. Napadi, koji su se odigrali od 1998. do 2014. godine, uključuju ubistvo direktora jedne ugledne kompanije, napade nožem na članove porodice žrtve ubistva, sestru koja je negovala Nomuru, policijskog činovnika i novinara Japan Times agencije.

Tužioci su tvrdili da uprkos tome što nemaju nikakve direktne dokaze o povezanosti Nomure sa ovim napadima, on kao glavni čovek Kudo-kai sindikata snosi glavnu odgovornost za akcije svoje grupe. Sudija je izjavio da su Nomurina dela izuzetno teška, pre nego što osudio mafijaša na smrtnu kaznu vešanjem. Očekuje se da će vođa Jakuza uložiti žalbu na svoju presudu, a ona je došla nedugo nakon što je drugi čovek iza Nomure, Fumio Tanoue, osuđen na doživotnu robiju zbog svoje uloge u napadima.

Za razliku od italijanske mafije, Jakuze nisu ilegalne u Japanu, a u prošlosti su članovi ove organizacije tolerisani kao nužno zlo u ovoj zemlji. Iako je potpuno neočekivana, odluka sudije da osudi Nomuru na smrtnu kaznu dolazi kao rezultat sverastućih mera koje se uvode protiv organizovanog kriminala u Japanu, nameravajući istovremeno da dobije podršku javnosti vezano za kapitalne kazne u ovoj zemlji, što je veoma teško, posebno zbog toga što veoma mali broj razvijenih zemalja aktivno upotrebljava ovakav vid presuda.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group