Sve te kurve amsterdamske četvrti crvenih fenjera

De Wallen je samo jedna od 3 oblasti u Amsterdamu gde seks pokreće svakodnevnicu.

De Wallen je ono što je svima u svetu poznato kao Red Light distrikt Amsterdama. Ima oko 400 izloga. Centar je svih dešavanja kada je ova profesija u pitanju. Kroz ovaj kvart je kanalom pre više vekova prolazio gotovo svaki brod pri dolasku u grad. Neka jako davna vremena se u Holandiji pamte po teškom siromaštvu. Siromasi su sa prozora nudili svoje žene za novac i po koju haringu. Haringa u kifli sa malo luka i maslinovog ulja i dan danas je najomiljeniji fast food u Holandiji. Haringa se ne sprema, služi se živa i filetirana.

Mnoge priče kruže ovim krajem. Jedna od njih je da su u vreme najvećih zabrana dame svako veče posle svoje smene pisale ispovesti na parčetu papira i ostavljale pod vrata crkve koja se nalazi baš u ovom kvartu. Sveštenici De Oude Kerk-a lupali su voštani pečat na sve ispovesti i štancano iznova i iznova svako jutro opraštali grehe. Crkva je bila protiv kurvanja, al’ nije bila protiv ljudi. Najmanje je bila protiv para. Danas tik pored De Oude Kerka stoji statuaBelle, posvećena svim damama sveta. Ovde se jako puno radi na uklanjanju stigme sa najstarije profesije na svetu. Za to su najzaslužniji PIC (Prostitution information center) i Proud unija.

Kurvanje je možda gruba reč… Prostituisanje? Ma bolje kurvanje. Ta reč potiče iz staroindijskog i vezuje se za Kamasutru. Označava nekontrolisanu požudu. Prostitucija zvuči nekako frigidno, a parafrazirano znači gurati se napred.

Kurvanje je, dakle, od pamtiveka deo amsterdamskog života. U prošlosti često zabranjivano, što ne znači da je ikada zamrlo. Samo se selilo u prostore gde je bilo teže vidljivo. Legalizovano od 1811, ali uz zabranu postojanja bordela, što je dosta otežavalo rad. Od 2000. je i to legalizovano i dovedeno u red. Ako pitate dame, reći će vam da je najvećim delom otrgnuto iz ruku kriminalaca i makroa, da je mnogo bezbednije, organizovanije i za njih zdravije. Kada je u pitanju ova profesija, samo jedna stvar ipak nije dozvoljena u Holandiji – a to je nuđenje usluga na samoj ulici. Otuda još veća popularizacija takozvanog Raamprostitutie, iliti prozorskog kurvanja.

« 1 2 3 4 5 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group