Tinejdžer ostao bez nogu i prstiju zbog nudli

Jedan tinejdžer u Novoj Engleskoj morao je biti podvrgnut višestrukim amputacijama nakon što je pojeo ostatke lo mein nudli i doživeo sistemsko otkazivanje organa…

Slučaj devetnaestogodišnjaka iz Masačusestsa zabeležen je u New England Journal of Medicine u martu prošle godine i postao je viralan, nakon što je ilustrovan na YouTube platformi uz pomoć dramatizacije.  

Prema istraživanju NEJM, tinejdžer je bio dobro dvadeset sati nakon što je pojeo pirinač, piletinu i lo mein nudle koji su mu preostali nakon uživanja u obroka koji je naručio iz restorana. Nakon toga, dobio je neverovatne bolove u stomaku, osećaj mučnine i povraćanje. Takođe je imao bolove u grudima, plitko disanje, zamućeni vid i druge simptome.

Kako stoji iz zvaničnom izveštaju: “Dogodile su se višestruke episode povraćanja, sa sadržajem koji je bio žučni ili crveno-braon. Abdominalni bol i povraćanje praćeni su razvojem groznice, generalnog osećaja slabosti, difuzne mijalgije sa progresivnim pogoršanjem, bolovima u grudima, plitkim disanjem, glavoboljom, ukočenošću vrata i zamućenim vidom”.  

Pacijent je takođe razvio ljubičastu diskoloraciju kože, da bi na kraju bio odveden na pedijatrijsku intenzivnu negu u Generalnoj bolnici Masačusetsa, gde je tretiran zbog šoka, otkazivanja organa, mrlja na koži i progresivnog osipa.  

Nakon dodatnih testova, dobio je dijagnozu menigokokne purpura fulminan bolesti, koja je izazvala ukočenost vrata, mučninu, kolabiranje pluća, šok i otkazivanje organa. Purpura Fluminans je unikatni i razarajući poremećaj trombova, koji je često akutni i fatalan, a manifestuje se u formi velikih plavo crnih krvarenja na koži, koji brzo napreduju do nekroze slojeva tkiva.

Ovo stanje izazva bakterija, a takođe donosi sa sobom simptome kao što su iznenadna temperature i povraćanje, dok ukoliko se ne leči kako treba, može dovesti do smrtnog ishoda za samo nekoliko sati.

Tokom boravka u bolnici, tinejdžeru se stanje pogoršalo i razvio je nekrozu, odnosno odumiranje tkiva i ćelija. U tom momentu, doktori su morali da mu amputiraju noge i prste, dok je takođe trinaest dana proveo na pejsmejkeru zbog srčane disfunkcije.

Prema pisanjima USA Today, medicinski tim je otkrio da je ovaj student dobio prvu dozu meningokokne vakcine, ali ne i buster koji se preporučuje. U međuvremenu, njegov prijatelj je takođe jeo isti obrok, povraćao je, ali nije razvio druge simptome, opasne po život.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group