Varioc zbog nepažnje umalo ostao bez sluha

Doktori su objavili neobičan slučaj čoveka kome je slučajno upao istopljeni metal u ušnu školjku dok je vario, što je ukupno peti zabeleženi slučaj ove vrste u medicinskoj literaturi...

Šezdesetogodišnji muškarac pojavio se u urgentnom centru žaleći se na ozbiljan gorući bol u svom desnom uhu, napisali su doktori u izveštaju za BMJ Case Reports publikaciju. Izvor ovog gorućeg bola bio je očigledan na prvi pogled. Ranije tog dana, ovaj čovek je koristio gasni aparat za varenje kako bi popravio donji deo svog šlepera. Dok je ležao na strani bez zaštite za uši, istopljeni tečni čelik uleteo je u njegovu školjku i spustio se u spoljni slušni kanal.

Kako je ovaj materijal topio svoj put u čovekovo uvo, on je čuo zuvk nalik prskalicama, pre nego što ga je sluh potpuno napustio. Majstor je zatim sipao i vodu sa česme u svoje uho kako bi smanjio bol i gorući osećaj, pre nego što je krenuo u bolnicu.

Prilikom pregleda, doktori su pronašli spaljene dlačice u njegovom ušnom kanalu, dok mu je bubna opna bila probušena na nekoliko mesta. Ovaj čovek doživeo je čudan ukus u ustima i potpun gubitak sluha, ali sve ostalo je delovalo potpuno u redu. On je nakon prvobitnog pregleda poslat dalje otorinolaringologu i dobio je lekove za bolove kako bi pritekli u pomoć u međuvremenu. Međutim, ovo nažalost nije bio kraj problema za ovog gospodina, jer kako se otopljeni metal polako hladio i na kraju potpuno ohladio, ostajući u njegovoj glavi.

Nakon što je čekao osam nedelja na novi pregled zbog ogromne liste čekanja, pacijent je razvio dve infekcije uha i tinitus, izjavljujući da ima osećaj kao da mu je sve unutra šuplje i da ima veoma velikih poteškoća da čuje u okruženjima gde je gužva veća. Nakon istraživanja od strane doktora za uho, grlo i nos, otkriveno je da ovaj čovek poseduje strano telo unutar srednjeg uha.

Tim je odlučio da ukloni ovaj metal hirurškim putem. On je otrkiven pokraj upaljenog tkiva i uklonjen uspešno, ali je uočeno i značaho oštećenje nastalo otopljenim metalom na bubnoj vrpci, nervu od ushodnih vlakana, koja prenose utiske čula ukusa iz pečurkastih papila jezika preko jezičkog živca, kolenog gangliona i posrednog živca u naš centralni nervni sistem. Iako je pacaijent pretrpeo privremeni gubitak sluha, on je na svu sreću izbegao sva veća oštećenja koja su mogla da se dogode, izbegavajući ostale potencijalne pretnje po njegov balans ili komplikacije izazvane infekcijama.

"Ovaj slučaj predstavlja izuzetno srećnog čoveka koji je pretrpeo srednje ozbiljan gubitak sluha zbog svoje povrede", izjavio je lekarski tim. "Hirurška intervencija imala je pozitivan ishod, sa potpunim oporavkom sluha i uklanjanjem stranog tela."

Nakon operacije, pacijent se vratio svom poslu varioca, obećavajući da će uvek u budućnosti preduzeti mere predostrožnosti korišćenjem zaštite kako otopljeni metal ne bi završio u njegovom ušnom kanalu ponovo.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group