Veliki požari na vodi u Meksičkom Zalivu izazvani curenjem gasa

Snimci Petróleos Mexicanos ili Pemex curenja gasa u Meksičkom Zalivu, preplavili su društvene mreže početkom ove nedelje...

Nešto što izgleda kao scena iz holivudskih filmova, koja prethodi pojavi Godzile, predstavlja velike vatrene lopte na površini Meksičkog Zaliva, nastale curenjem gasa iz podvodnih instalacija.

Brojni ljudi na mreži ostali su u čudu kada su primetili okean u plamenu, nazivajući ovu pojavu Oko Vatre i Kapijama Pakla. Podsećajući na otopljenu lavu, ova vatra je mogla biti povezana sa cevima koje spajaju Pemex Ku Maloob Zaap naftno polje.

Ku Maloob Zaap polje povezano je sa 82 bušna bunara i 17 naftnih platformi, koje su u jednom momentu bile zadužene za proizvodnju preko 800.000 barela nafte dnevno. Sa padom u proizvodnji i nedostatkom novih investicija i novih ekstrakcionih tehnologija, vlasnik naftne kompanije koja drži ovaj kompleks, ušao je u dugove od gotovo 114 milijardi dolara.

Vatra je buktila gotovo pet sati i ugašena je uz upotrebu vatrogasnih brodova kompanije. Iako ovo curenje nije proizvelo bilo kakva izlivanja u okean, brojni čelnici organizacija za zaštitu životne sredine koriste ovaj incident kao dokaz štetnih rezultata koje bušenje u okeanima donosi majci prirodi.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group