Vladimir Radojković – mladi šahista velikog srca

U šahu, ako ga igraju majstori, sreća je prakticno isključena rekao je Emanuel Lasker…

Kao što verovatno već znate, šah je verovatno najstarija igra koja je održala svoju popularnost iako je nastala pre čak pet hiljada godina. Čuvena “kraljevska igra”, prema brojnim navodima, svoje poreklo vuče iz Indije, odakle se raširila u Persiju, Arabiju, osvojivši potom Zapadnu Evropu. Postoje mnoge legende o nastanku šaha, a jedna od njih govori o Setu Ben Dahiri, mudracu koji se smatra tvorcem ove igre.

Šah je u svojoj prvobitnoj formi uspeo da preživi smenu careva, kraljeva, predsednika i vladara, ostavši veran svojim pravim i iskrenim ljubiteljima i dan danas. Poprimivši moderne forme dvadeset i prvog veka, šah se sada može igrati i putem interneta, u društvu poznanika ili kompletnih stranaca.

Vladimir Radojković, dvadesetdvogodišnjak iz Srbije je uspešni šahista koji postiže zavidne rezultate, a sa šahom se upoznao pre nego što je krenuo u osnovnu školu. Nakon kratke pauze tokom koje se u srednjoj školi posvetio košarci, Vladimir se 2019.godine ponovo vratio šahu kada mu je pažnju privukla platforma Play Magnus, koja je napravljena od strane tima trenutnog svetskog prvaka, Magnusa Karlsena. Može se reći da je serija “Damin gambit” koja je postigla svetsku popularnost u vrlo kratkom roku takođe doprinela dodatnom produbljivanju njegove ljubavi prema šahu, pa je 2020.godinu, koja je bila obeleža brojnim nemilim događajima, proveo u usavršavanju svog znanja.

Godinu dana kasnije, 2021.godine, radio je na vežbanju pravila i šahovskih otvaranja, da bi se potom pridružio platformi FIDE, Fide Online Areni, na kojoj postiže zavidne uspehe, konstantno se trudeći da postane još bolji. Kako sam Vladimir kaže: “Najbolji način za dostizanje boljih rezultata jeste aktivan trening, praćen razgovorima sa ostalim šahistima protiv kojih sam igrao nakon turnira”. Sa rekordom od 2510 na platformi Lichess, Vladimir aktivno radi na postavljanju novog ličnog rekorda, u čemu će mu pomoći njegova saradnja sa trenerom Mirkom Jevtićem koji ima zaista bogato iskustvo.

Kako sam Vladimir kaže, prethodni hladni februar okarakterisan sumornim danima iskoristio je da napiše knjigu o šahu, koja nosi naziv “Šah sa Vladimirom”, a koja se može videti na njegovom sajtu. Knjiga je ispunjena slikama i grafikama, otkrivajući nam tajne “kraljevske igre” na zanimljiv način, pri čemu je pogodna kako za čitaoce sa našeg govornog područja, tako i za ljude iz inostranstva budući da je prevedena na engleski jezik. Uvek u kontaktu sa svojom publikom, mladi majstor šaha uživa u čitanju komentara svojih fanova.

Želeći da spoji lepo i korisno, Vladimir je ove godine organizovao humanitarne turnire za pomoć bolesnoj deci i odraslima koji su korisnici fondacije Budi Human – sa nekoliko realizovanih turnira, nada se da će u saradnji sa brojnim dobrim ljudima sa kojima se susreo, uspeti da probudi svest kod ljudi da je nešto najhumanije što mogu uraditi da pomognu onome kome je pomoć potrebna.

“U martu sam dobio svoj FIDE ID i nastavljam dalje napredovanje u sportu, u šahu. Ovo je jedan veliki korak u karijeri s obzirom na to da se sada „otvaraju mnoga vrata“ i krećem u još dublje istraživanje svojih mogućnosti. Sport jednostavno jača samopouzdanje i navodi nas na to da aktivno radimo na sebi. Drago mi je da imam podršku meni dragih ljudi, porodice i prijatelja, sportista i publike takođe i zadovoljan sam uspesima koje postižem trudeći se da svaki naredni put oni budu što bolji”, za kraj kaže Vladimir, pozivajući vas da posetite njegov sajt i možda na taj način otkrijete svoju ljubav prema kraljici svih igara.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group