Zbog globalnog zagrevanja zemlja je i zvanično dobila novi okean

Sa porastom nivoa mora, poslednje što bi moglo da nam zatreba jeste još jedan okean, ali to nije zaustavilo National Geographic Society prilikom obelodanjivanja da svet sada poseduje čak pet...

Na nesreću svih koji se bave štampanjem atlasa, ova neprofitna organizacija obeležila je World Oceans Day prošlog utorka izjavljujući da će se vode oko Antartika od sada zvati Južni okean.

Južni Okean je odavno prepoznat od strane naučnika, ali oko njegovog postojanja nikada nije bilo dogovora na internacionalnom nivou i nikada nije priznat od strane svetske naučne zajednice, sve do nedavno.

Kartografsko društvo listovalo je četiri okeana na svetske mape tokom 1915. godine, a tu su Atlantski, Pacifički, Indijski i Arktički. Vode koje su sada deklarisane kao Južni Okean ranije su bile deo Atlantika, Pacifika i Indijskog okeana.

Međutim, ove vode su doživele unikatnu promenu i postale su toliko velike i izdvojene zbog klimatskih promena i topljenja glečera, da su dobile sve karakteristike koje ih svrstavaju u okeane.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group