Canon EOS R - imperija uzvraća udarac

Iako su DSLR fotoaparati kompanije Canon veoma popularni u industriji, teško je zažmureti pred svim onim što Sony radi u svom opsegu modela sa mogućnostima dodavanja i menjanja optike...

Suvišno je govoriti, ali sve više i više ljudi okreće se poslednjepomenutom brendu kako bi obezbedio velike digitalne modele. Sa takvim stanjem, ne predstavlja nikakvo iznenađenje predstavljanje Canon EOS R fotoaparata, prvog „full-frame mirrorless“ fotoaparata ovog giganta.

Upravo tako, Canon je sada zvainčno u trci sa ostalim digitalnim linijama sa promenjivom optikom, pružajući korisnicima pristup istoj savršenoj tehologiji kao kod njihovih ostalih DSLR modela, u daleko kompaktnijem i portabl pakovanju. Da, vredi napomenuti da je ovo tek prva linija u novoj kategoriji i zahuhtaloj kampanji ovog brenda, što je verovatno čini najvažnijim tržišnim plasmanom u poslednjih nekoliko decenija.

Canon EOS R poseduje CMOS senzor od 30,3 megapiksela, koji je napajan DIGIC 8 procesorom, što fotoaparatu ugrubo, pruža mogućnost stvaranja fotografija do 8 fps-a. Novi model poseduje ISO opseg od 100 do 40.000, a može biti proširen na 50/102.400, istovremeno pružajući 12 stopa dinamičkog opsega, omogućujući minimalne gubike u detaljima senki i istaknutih površina, pružajući korisnicima obilje opcija tokom gradacija boja.

Nova linija podržava 14-bit CRW RAW format brenda i novi C-RAW sistem, koji vam omogućuje da slikate u minimalnim formatima fajlova. Bafer fotoaparata može podržati 47 RAW, 78 C-RAW i 100 JPEG formate prilikom slikanja u punoj brzini, tako da je moguće pucati bez preteranog razmišljanja i brige.

Za video, ovaj novi aparat može da snima 4K UHD pri 30fps, zajedno sa 10-bit 4:2:2 sistemom, osiguravajući daleko definisanije boje za sve kasnije obrade u postrodukciji. Takođe, tu je i dual-piskel autofokus sa 5.655 izbornih tačaka, a ovo je dostupno čak i u 4K formatu, kao i odvojenim izlaganjima i tasterskim prilagođavanjima namenjenim video snimanju. Ukoliko vam je potreban bolji frejm rejt, ovaj aparat može snimati 1080p pri 50 fps-a i 720p pri 120 fps-a.

Svako stavršenstvo ima svoju cenu, a novi model Canon EOS R dolazi sa ne tako malom cenom od 2.299 dolara, a onome kome je potreban, toliko će i platiti bez oklevanja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group