Bitkoin trenutno troši više struje od Argentine

Kopanje Bitkoina sada konzumira više električne energije od celokupne države Argentine, prema navodima mernih uređaja Univerziteta Kembridž...

Majnovanje najpopularnije kriptovalute koristi snagu kompjuterskih komponenti, posebno grafičkih karti, kako bi verifikovalo Bitkoin transakciju u procesu koji zatim kreira novčić za svog korisnika. Tokom nedvnog porasta vrednosti Bitkoina, majneri širom sveta dodaju i povezuju energetski veoma zahtevne rigove kako bi stvorili enkriptovanu valutu, koja poseduje ograničenu zalihu pre nego što postane potpuno iscrpljena.

Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index kreiran je sa namenom praćenja energetskog utroška tokom ovog procesa na globalnom nivou. Ovaj indeks trenutno predstavlja najbolji pokazatelj ove vrste, koji se nakon očitavanja upoređuje sa izveštajima ostalih velikih potrošača električne energije kako bi istakao veliki uticaj kopanja kriptovalute.

Poslednji izveštaj naglašava statistiku koja deluje neverovatno, navodeći da majnovanje Bitkoina konzumira 121,36 teravat sati električne energije tokom jedne godine, što je brojka veća od utroška energije koju troši Argentina i gotovo ista ona koju troši hladna Norveška. Kada bi se Bitkoin klasifikovao kao država, onda bi bio rangiran na tridesetom mestu svetske liste po utrošku, koji otima 0,5% od ukupne proizvodnje struje na globalnom nivou.

Trenutno vredan 47.700 dolara, Bitkoin nastavlja da raste u ceni. Vremenom, ponuda novčića počela je da se smanjuje, tako da su velika imena, kako industrije tako i sveta poznatih, počela da investiraju u kriptovalute, sa kompanijom Tesla koja je kupila Bitkoin u vrednosti od 1,5 milijardi, uprkos kritikama koje je pretrpela zbog štetnog uticaja na životno okruženje izazvanog transakcijom.

Uprkos tome što je definitivno najveći, Bitkoin kao što je poznato nije jedina kriptovaluta koju ljudi kopaju. Od prošle godine postalo je dostuno 1.650 novčića, od blokčejnova kao što je Eterijum do nekih daleko manjih nalik Dogekoinu, kriptovaluti vrednoj svakog mima. Ostaje da vidimo da li će inovativne valute doživeti uspeh Bitkoina, ali zbog sve veće medijske pažnje posvećene kriptovalutama u poslednjih nekoliko meseci, ovaj trend ne deluje kao da će uskoro doživeti svoj klimaks.

N.Đ.

Izvor: IFLSCIENCE

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group