Lifestyle - Biz

Nemačka marka i dalje u opticaju

Ukoliko pronađete novčanice nekadašnje nemačke marke, trebalo bi da znate da ona i danas ima vrednost, a u Nemčkoj i dalje postoje prodavnice u kojima robu možete platiti ovom valutom.

Iako mnogi misle da je ova valuta nestala 2002. godine sa dolaskom evra, nemačka marka ipak i dalje ima vrednost, a količina nezamenjenih novčanica ove valute verovali ili ne meri se u milijardama - prema nekim procenama između 13 i 17 milijardi.

Nemačka Centralna banka i danas ovu valutu menja u evro, a nekadašnja nemačka marka ima vrednosti i u našoj zemlji. Prema današnjem kursu vredi 61,5 dinara, a domaći zakon dozvoljava bankama i menjačnicama da zamene ovu valutu (kao i sve ostale ukinute valute dolaskom evra) za dinare, ali nema evidencije o tome kada je zadnji put neka marka zamenjena.

Zanimljivo je to što u Nemačkoj i dalje postoji ogromna količina nezamenjenih maraka, jer pojedinci ne žele da je zamene u evro. Stariji naraštaji i dalje veruju u staru valutu i svoj novac nisu zamanili prilikom prelaska u evro. Zato se u nekim prodavnicama u Nemačkoj roba i dalje može platiti markom, a jedna od njih je i čuveni svetski lanac prodavnica - C&A.

Ogromnu popularnost nemačka marka stekla je u bivšoj Jugoslaviji, kada je domaći dinar svakodnevno gubio na vrednosti, pa je popularna 'dojče mark', bila jedini realan način plaćanja. Za 12 godina koliko je postojala, postala je mnogo više od obične valute, a 'plava dama' - Clara Schumann (novčanica od 100 maraka) postala je miljenica narodnih masa. Nostalgičari se nadaju da će se marka opet vratiti ali trenutna situacija ne dozovljava tako nešto, jer bi ponovno vraćanje marke imalo ogromne posledice po nemačku privredu.

Ukoliko pronađete neku novčanicu nemačke marke, sačuvajte je do puta u Nemačku gde ćete je bez problema zameniti - ili ako ste nostalgičar, otiđite u prodavnicu koja i dalje prima ovu valutu i prisetite se kako je to nekada izgledalo.

N.Ž.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group