Lifestyle - Biz

Previše veznih video poziva loše utiče na mozak i produktivnost

Pandemija, koja nam polako, ali sigurno, svima izlazi na nos, predstavlja veoma stresan period za brojne ljude, a kako nova istraživanja pokazuju rad od kuće stvara dodatno opterećenje za ljudski mozak…

Istraživanje objavljeno od strane Work Lab odeljenja kompanije Microsoft, sugeriše da česti video pozivi izazivaju nepotreban mentalni stres. "Sastanci preko mreže, putem različitih aplikacija, postali su svakodnevnica u prethodnih dvanaest meseci za mnoge, a ovakvo poslovanje jednostanvo nije održivo", izjavio je Džerad Spataro, analitičar u Microsoft 365.

Istraživanje se baziralo na proučavanju učesnika upotrebom EEG kape, kako bi pratili električne aktivnosti u mozgu tokom video sastanaka. Subjekti su delovali daleko više pod stresom kada su sedeli tokom četiri sastanka za redom bez pauze, u poređenju sa ispitanicima koji su pravili kratke pauze između dva onlajn sastanka.

"Pravljenje pauza između video poziva sprečava nagomilavanje stresa", sugerišu autori studije. Dodatno, istraživanje je pronašlo da ovakvi potezi mogu pomoći učesnicima da se bolje koncentrišu tokom sastanaka čineći naredne mnogo manje stresnim.

"Kako se bližite kraju sastanka sa saznanjem da vam se odmah nakon njega sprema još jedan, vaš mozak će sam promeniti brzinu koja mu nikako ne odgovara, navodeći misli na nešto drugo", izjavio je Majkl Bohan, direktor Human Factors Engineering grupe kompanije Microsoft, koji je takođe radio na projektu. "Naše istraživanje jasno prikazuje koliko su zapravo pauze važne, ne samo kako bi nas učinile manje iscrpljenim na kraju dana, već nam takođe poboljšale naše mogućnosti fokusranja i aktivnog učestovanja tokom ovih sastanaka."

Ovo istraživanje kompanije Microsoft potpuno je u ravni sa prethodnim studijama koje sugerišu da preveliki broj video poziva zaista čini ljude neproduktivnim i neefektivnim na poslu. Studija objavljena od strane Carnegie Mellon Univerziteta prošlog meseca, zaključena je podatkom da videokonferencijski alati mogu biti daleko manje efektivni prilikom pomaganja ljudima u koordinisanju grupnih zadataka, u poređenju sa običnim telefonskin pozivima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group