Lifestyle - Hedonizam

Dve flaše retkog viskija prodate za po milion dolara

Prošlog petka, aukcijska kuća Bonhams Hong Kong, oborila je rekord prodajom dve flaše retkog, šezdeset godina starog, Macallan viskija...

Flaše koje su dobile nove vlasnike po ceni od milion dolara svaka, predstavljale su deo Fine & Rare Wine and Whiskey aukcije, a njihova procenjena startna zarada bila je nešto manja od polovine konačne sume.

Peter Blake verzija, koju vidite na slici iznad levo, dobila je novi dom po ceni od 1.014.340 dolara, dok je za Valerio Adami flašu, novi kolekcionar morao da izdvoji 1.100.169$. Prethodni rekord najskupljeg viskija iznosio je 631.850 dolara, dok je flaša u volumenu bila osam puta veća od ovih prodatih u petak.

Singlmalt vrste viskija nisu toliko popularne samo zbog svoje starosti, već i porekla koje stoji iza njih. Stari Macalla viski predstavlja jednu od najpopularnijih linija na svetu. Ranije ove godine, destilerija je ponudila novu kolekciju pedeset godina starih primeraka iz svojih arhivskih linija po neverovatnim cenama.

Zapravo, nije nikakvo iznenađenje što su ove dve flaše oborile rekorde i postavile nove, jer je poslednjih nekoliko godina nagli porast cena retkog viskija postao pravi trend. Upravo zbog toga su neke od najvećih količina retkog japanskog pića bile ponuđene na aukcijskim prodajama u okviru nekoliko poslednjih meseci.

Ovo alkoholno piće univerzalno je cenjeno od strane kolekcionara, ali takođe, predstavlja i unikatno iskustvo tokom ispijanja, za sve koji su dovoljno hrabri kako bi ga otvorili. Međutim, određeni degustatori su imali priliku da probaju primerke Macallan Lalique viskija starog 65. godina i istakli su njegov blago nadimljeni ukus.

Viski koji se nalazi u ovim flašama, destilovan je odmah nakon Drugog svetskog rata, kada su cene gasa bile niske i kada su proizvođači, koji su u sovjim linijama izbegavali upotrebu treseta i uglja, bili primorani da proizvode ovo žestoko piće iz početka.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group