Luksemburg je prva evropska država koja je legalizovala marihuanu

Luksemburg je zvanično postao prva evropska zemlja koja je legaliovala uzgoj i upotrebu kanabisa...

Kopnena nacija okružena Belgijom, Francuskom i Nemačkom, dozvoliće svojim fabrikama kanabisa uzgoj ove biljke po domaćinstvu. Javna konzumacija i transport marihuane i dalje će biti zabranjeni, ali konzumiranje i nošenje količina manjih od tri grama neće se više klasifikovati kao kriminalna dela, već kao prekršaji. Kazne za njih biće smanjene do 25 evra za posedovanje količina manjih od tri grama, što je veliki pomak u odnosu na prethodne, koje su varirale od 251 do 2.500 evra.

Vlada ove zemlje donela je ovaj zakon prošle nedelje, 22. oktobra, naglašavajući neefikasnosti zabrana i kažnjavanja i potrebe za suprotstavljanjem ilegalnim lancima dobavljača. Kako je ministar pravde Luksemburga, Sam Tamson, izjavio: "Smatrali smo da moramo reagovati, jer imamo velikih problema sa narkoticima, dok je kanabis najkorišćenija droga i predstavlja najveći deo ilegalnog tržišta."

"Želimo da otpočnemo ovaj projekat dozvoljavajući ljudima da sade marihuanu kod kuće. Ova ideja se zasniva na tome da konzumenti ne dolaze u nelegalnu situaciju ukoliko uživaju kanabis i samim tim ne podržavaju celokupan ilegani lanac od proizvodnje, preko transporta, do prodaje za koje je vezano obilje mizerije. Želimo da uradimo sve što je moguće kako bismo se udaljili od crnog tržišta."

Kako bi održala svoj pravac, vlada ove zemlje uspostaviće državno regulisanu proizvodnju i distribuciju, sa procentima od prodaje investiranim primarno u prevenciju, edukaciju i brigu o zdravlju zavisnika od različitih opijata.

U međuvremenu, ljudima će biti omogućeno da kupuju semenke ove biljke putem mreže, u posebnim prodavnicama ili ih uvezu iz inostranstva, međutim trgovina kanabisom ostaje zabranjena. Uz kršenje EU konvencije o kontroli opojnih droga - koja obavezuje potpisnice da proizvodnju marihuane ograniče ekskluzivno u medicinske i naučne svrhe - sa prodajom, uzgojem, uvoznom distribucijom i posedovanjem ovog narkotika, Luksemburg postaje treća zemlja na svetu koja je kanabis učinila legalnim, pored Urugvaja i Kanade.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group