Najmanja Da Vinčijeva slika prodata aukcijski po ceni većoj od 12,2 miliona dolara

Da Vinčijevo delo Head of a Bear, koje je u odokativno veličine prosečne poštanske markice, prodato je za rekordinh 8,9 miliona funti, oko 10,4 milona evra, u Londonu...

Sudeći prema lokalnim izvorima, ovaj crtež predstavlja deo serije vezane za proučavanje životinja, koju je Leonardo da Vinči kreirao početkom 1480. godina.

Slika je kreirana tehnikom nazvanom silverpoint, koja uključuje upotrebu tanke, srebrne žice na stilusu, uz pomoć koje se ostavljaju tragovi na papiru. Slika meri 6,75 x 6,75 cm i otišla je u ruke nepoznatnog kupca u londonskom Christie’s odseku, kao deo “The Exceptional Sale” aukcije.

Komentarišući sliku, čelnici aukcijske kuće Christie’s su izjavili: “Crtež je urađen silverpoint tehnikom na bledom papiru. U pitanju je naporna i teška tehnika, koju je Leonardo savladao u mladosti, a naučio ga je njegov učitelj, Andrea del Verokio, vodeći umetnik Firence tog doba”.

Aukcijska kuća dalje je komentarisala da je uprkos svojim malim dimenzijama ova skica izuzetna demontracija Da Vinčijeve neprevaziđene veštine i njegovog stava prema prirodi.

Kako saznajemo, slika je prethodno bila deo privatne kolekcije britanskog slikara, ser Tomasa Lorensa, a prodata je po ceni od 3,40 dolara 1860.godine, što bi u današnje vreme iznosilo oko 428 dolara.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group