Lifestyle - Saveti

Da li mačkama smemo davati mleko?

Iako mnogi misle da su mačke oduševljene kada im sipamo činiju mleka, to baš i nije tako...

Kao i svi drugi sisari, i mačke sisaju i piju mleko kada su male. Otuda mišljenje da se mačke mogu hraniti mlekom i kada porastu i da je dobro davati im mleko. Međutim, mačke nisu tolerantne na laktozu i kravlje mleko koje mi ljudi pijemo nikako nije pogodno za mačke.

Ako mački date kravlje mleko, ono će ga popiti, ali će kasnije imati stomačne tegobe i probleme sa gasovima i dijarejom. Utvrđeno je da mleko kod odraslih mačaka nema efekta i da mačke iz mleka ne mogu izvući dovoljno hranljivih supstanci, tako da mleko ne igra nikakvu ulogu kod odraslih mačaka.

Međutim, ako imate malo mače koje ima par meseci i koje je odvojeno od majke. Onda mu možete davati kozije mleko ili mleko bez laktoze i tako mu obezbediti adekvatnu zamenu. Naravno, savetujemo vas da se konsultujete i sa veterinarom, koji će vam dati i druge dodatke koje možete staviti u takva mleka i obezbediti adekvatnu ishranu malom mačetu.

Što se tiče velikih mačaka, za njih je najbolje da mleko uopšte ne piju, jer ga ni u prirodi ne piju kada se odvoje od majke. Mačke zato hranite drugim namirnicama i mačijom hranom i videćete da će one zbog toga biti srećne i zdrave.

Foto:Pebby

V.P

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group