Lifestyle - Saveti

Kako izlečiti jezik od opekotina

Često se desi da jezik opečemo vrelim čajem i vrućom supom...

Zbog brojnih receptora koji se na njemu nalaze, naš jezik je vrlo osetljiv i lako se može povrediti. Najčešće povrede jezika javljaju se u vidu opekotina. Sigurni smo da vam se hiljadu puta desilo da jezik toliko opečete da posle ne možete da osetite ukus druge hrane. Opekotine jezika mogu biti vrlo neprijatne, jer izazivaju neprijatno peckanje u ustima koje može trajati i nekoliko dana.

Zato smo odlučili da vam damo savet, kako da eliminišete bol u jeziku ako vam se desi da se opečete. Verovali ili ne, sve što treba da uradite jeste da na jezik stavite malo šećera i da pustite da se šećer otopi. Na ovaj način ćete momentalno ublažiti peckanje i bol i ubrzati proces lečenja vašeg jezika. Ako se desi da u tom trenutku nemate šećer u vašem domu, možete staviti kašiku meda na jezik i sačekati da se med rastopi po jeziku. Dejstvo će biti identično, a vama će biti mnogo lakše.

Još jedan savet koji vam možemo dati jeste da dobro proverite temperaturu hrane i pića, pre nego što počnete da pijete i jedete, jer je najbolje sprečiti nego lečiti. Temperaturu možete proveriti tako što ćete umočiti zglob vašeg kažiprsta. Ako opečete kažiprst, onda znači da treba da sačekate da se čaj ili supa još malo ohlade.

V.P.

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group