Lifestyle - Saveti

Kako odstraniti fleke sa košulje?

Košulje su često savršen odevni predmet, ali samo jedna fleka može u potpunosti da uništi sve...

Generalno govoreći, dovoljan je samo mali momenat nepažnje, manja nezgoda za ručkom ili na sastanku sa vašom devojkom, na poslu ili čak u šetnji, da se na vašoj košulji pojave nepoželjne fleke. Takva situacija može u potpun osti da upropasti ceo ugođaj i da vas osramoti kada se najmanje nadate. Da stvar bude gora, za tu košulju ste posebno vezani, dugo ste je tražili ili ste je pak dobili na poklon od voljene osobe. Situacija može biti još gora ukoliko je košulja bela i izrađena od finog materijala.

Međutim, ne padajte olako u očaj, jer za svaku nesreću postoji rešenje i potrebno je samo malo znanja da bi se problem rešio. Kakvog god da je fleka porekla, ona se može na adekvatan način tretirati i vratiti u prvobitno stanje. Dovoljno je da samo pratite naša jednostavna uputstva, kako biste naučili kako da bez muke i vrlo jednostavno otklonite bilo koju fleku sa svoje košulje, bez oštećivanja materijala. Takođe, u zavnosnosti od toga čime ste zaprljali vašu košulju, razlikuju se metode čišćenja.

ALKOHOL/VINO

Alkohol spade u red najčešćih uzročnika fleka. Mrlju otklonite upijajućom krpom kako bi se otarasili viška tečnosti, zatim nastavite sa sunđerom i toplom vodom i sapunom. Međutim, često nemate sav neophodan “alat” da na adekvatan način tretirate nastalu fleku. Ukoliko se fleka od vina već osušila, najbolje bi bilo najpre tretirati košulju mešavinom alkohola i vode a na mrlju sipati sirće.

Na fleke od crnog vina trebalo bi utrljati obilniju količinu soli, čija je funkcija upijanje tečnosti. Ovo je jedan od naboljih načina za tretiranje fleka.

KAFA, ČAJ

Jutarnja kafa sa devojkom može da vam upropasti ceo dan. Ako se fleka neočekivano pojavi, sledite sledeće korake. Najpre potopite krpu u mešavinu alkohola i vode jednake razmere pa pređite njom preko fleke, a zatim mrlju istrljajte sunđerom potopljenim u sirće. Sirće ne koristiti na lanenim materijalima, jer će uništiti košulju u potpunosti!

MASTILO

Potopite odevni predmet u hladnu vodu pre nego što ga stavite u mašinu za veš. Ukoliko je neophodno, istrljajte fleku sa 90 – procentnim alkoholom ili izbeljivačem, ali samo ukoliko je u pitanju beli materijal ili ukoliko je u pitanju kvalitetniji komad garderobe čija boja neće izbledeti. Dobro pročitajte kojeg je sastava košulja pre nego što je podvrgnete čišćenju.

ČOKOLADA

Koliko god čokolada bila ukusna i poženja, ona je nekad najveći protivnik vaše košulje. Ukoliko se umrljate čokoladom, operite košulju u potpuno hladnoj vodi. Ukoliko to nije dovoljno i ne daje predviđene efekte, pokušajte sa 90% alkoholom.

CIGARETE

Izgorelu košulju trebalo bi ostaviti profesionalcima na tretiranje. Izgorela mesta na belom pamuku mogu se tretirati razblaženim hidrogen peroksidom. Ponovite proces koristeći izbeljivač pre pranja košulje u vrućoj vodi.

MAST, ULJE

Ukoliko je maerijal pamučan, utrljajte suvi sapun na mrlju i isperite u hladnoj vodi. Nikada ne koristite toplu ili vruću vodu za masne fleke. Kao alternativa može poslužiti i deteržent za sudove – sipajte na fleku i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Pre korišćenja deterdženta, probajte na manje vidljivom delu košulje kako biste se uverili da neće izbledeti tkaninu. Ukoliko je u pitanju svilena košulja, pospite fleku talkom ili bebi puderom i utrljajte.

ŠMINKA, KARMIN

Na fleku utrljajte 90% alkohol ili turpentin, ali bi ipak najbolje bilo upotrebiti odstranjivač fleka, bar kada su nežni i delikatni materijali u pitanju.

KRV

Generalno, fleke od krvi mogu se skinuti hladnom vodom. Finiji materijali mogu se tretirati hladnom vodom u kojoj je rastvoren rastopivi aspirin. Sipajte na fleku i sačekajte nekoliko minuta a onda otklonite ostatak sunđerom i hladnom vodom.

TRAVA

Nežno utrljajte sapun ili 90% alkohol na mrlju.

ŽVAKA

Najbolje rešenje za uklanjanje ostataka žvake jeste zamrzavanje tkanine. Onog trenutka kada je dovoljno čvrsta, uklonite ostatke četkom i eventualno mrlju pređite krpom potopljenom u 90% alkohol.

DEZODORANS

Pre korišćenja veš mašine, bele tragove obrišite krpom natopljenom jednakim količinama vode i sirćeta.

Kao što možete videti, uklanjanje fleka sa vaše omiljene košulje ne mora biti toliko teško i zahtevno. Samo pratite ovajednostavna uputstva kako biste izbegli probleme i sprečili dalje komplikacije koje do kraja mogu uništiti najfinije materijale.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group