Lifestyle - Saveti

Sve što treba da znate o čišćenju akvarijuma

Mnogi žele da gaje ribice u stanu, ali se plaše da je to previše zahtevan posao koji traži mnogo nege i čišćenja...

Mi ćemo vam objasniti ovaj deo akvaristike i otkriti vam koliko su akvarijumi teški za održavanje i šta je sve potrebno da uradite ako želite da vaš akvarijum bude kristalno čist. Ako volite životinje, mir i zen atmosferu, onda defintivno morate kupiti akvarijum. Ribice su ljubimci kojima ne morate posvetiti mnogo pažnje, a koje će vam opet praviti društvo i koje će popuniti vaš životni prostor. Akvaristika je velika i opširna oblast, pa se morate dobro edukovati i informisati pre nego što kupite akvarijum.

Ono što mnoge zanima pre nego što uopšte kupe akvarijum jeste kako se akvarijum čisti i koliko se lako, odnosno teško održva. Mnogi misle da se voda u akvarijumu menja u potpunosti i da se akvarijum mora potpuno prazniti kako bi se čistiio, ali to zapravo nije tačno i održavanje akvarijuma je relativno lagana procedura.

Prvo ćemo krenuti od zamene vode. Voda u akvarijumu se nikad ne menja u potpunosti, već se menja samo 1/3 vode i to u periodu od 7 do 10 dana, što samo po sebi ne predstavlja neki veliki problem. Bitna stvar u održavanju i čišćenju akvarijuma jeste filter i filter predstavlja glavni čistač koji obavlja 90% vašeg posla.

Postoje ralizčiti tipovi filtera, ali svi oni imaju istu funkciju, da učine da voda u akvarijumu bude čista i providna, ali i bezbedna za ribice. U filtere se ubacuje filter masa koja radi mehaničko, ali i hemijsko člišćenje. Mehaničko čišćenje uklanja prljavštinu i vidljive čestice, dok hemijska filtracija omogućava nastanak mikroorganizama koji čiste akvarijum i na bakterijskom nivou i koji se hrane nitratom koji je opasan po ribice.

Čišćenje podloge se obavlja na vrlo jednostavan način pomoću pumpe koja izvlači vodu. Kada menjate vodu, ujedno ćete čistiti podlogu i usisavati dno, pa na taj način uklanjati višak prljavštine. Stakla možete čistiti posebnim magnetima koji uklanjaju alge, ali možete koristiti i žilete ili druge stvari koje posedujete kako bi vaše staklo bilo čisto.

Ono što nikako ne smete raditi jeste da koristite hemijske preparate, jer ćete tako ubiti sve što se u akvarijumu nalazi. Dakle, kao što možete videti, održavanje i čišćenje akvarijuma nije teško niti komplikovano.

Kada jednom postavite enterijer akvarijuma, više ga ne morate menjati niti dirati, filter će gotovo sve sam uraditi, a na vama je da povremeno menjate vodu, da očistite stakla i podlogu i to je sve.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group