Pobednički Ferrari legendarnog Mihaela Šumahera odlazi na aukciju

Ferrari je svoju uzvišenu reputaciju sagradio na trkanju, a jedan od najposebnijih Formula 1 trkačkih automobila iz Maranela sada odlazi na aukciju...

Zapravo, ovaj automobil nije poseban samo zašto sto na sebi nosi Ferrari oznake, već zbog činjenice da je njime upravljao niko drugi do Mihail Šumaher, koji je u njemu bio neporažen. Automobil je četiri puta korišćen na takmičenjima i sva četiri puta je odneo pobedu. U istoriji Ferrari brenda, ovo je jedini automobil sa njihovim potpisom koji je više od tri puta učestvovao u trkama i pobedio u svakoj, a na sajtu RM Sotheby's, aukcijske kuće koja će ga prodavati, stoji informacija da je ovo zapravo najuspešniji neporaženi Ferrari Formula 1 model u svim erama takmičenja.

Šasija ovog automobila ima broj 187 i u pitanju je sedmi od ukupno devet F300 automobila koji su proizvedeni te godine. Prva od njegovih pobeda dogodila se na kanadskom GP takmičenju 7.juna 1998.godine, kada je Šumaher krenuo treći, ali je uspeo da se izbori za prvu poziciju pre finiša. To je bila sedma trka sezone i druga Šumaherova pobeda te godine.

Tokom istog meseca, Šumaher je odneo još jednu pobedu na 28. francuskom Grand Prix, krenuvši sa druge pozicije. Šumaher je treću pobedu dobio na Silvestonu tokom britanskog GP 12.jula. Finalna pobeda i trka ovog modela dogodila se kasnije te godine, odnosno 13. septembra u Monci, tokom italijanskog Grand Prix takmičenja, gde je Šumaher imao pol poziciju.

Sledeće godine, automobil je prodat svom trenutnom vlasniku. Inače, kupčeva premija za ovaj automobil biće 12 % od aukcijske cene, idući do 250.000 dolara. To je svakako lepa para koju treba platiti povrh cene jednog automobila, ali verujemo da budući vlasnik neće biti zabrinut zbog toga.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group