Najbolje vežbe za pravilan razvoj grudi

Više slika

Više slika

Vežbe za grudi predstavljaju najpopularniji deo treninga za muškarce...

Muškarci jednostavno vole da rade na svojim grudima i da ih oblikuju, ali iako su ove vežbe veoma zastupljene i popularne, to ne znači da ih mi sve radimo pravilno. Takođe, postoji dosta ljudi koji forsiraju samo par vežbi za grudi, a ostale veoma bitne segmente za razvoj ovog dela tela zapostavljaju, što dovodi do gubitka efikasnosti i nepravilnog razvoja grudnih mišića.

Sada ćemo vam predstaviti najbolje vežbe za grudi koje će vam doneti željene rezultate. Morate biti uporni i vredni i pravilno raditi svaku od njih kako biste na taj način najbolje stimulisati i oblikovati svoje grudne mišiće. Izostavićemo vežbe benča i kosog benča jer su takve vežbe najpopularnije tako da ih sigurno već znate.

1. Rotirajući potisak sa grudi (Bućice)

Ova vežba najbolje se radi na benč klupi, ali ako niste u mogućnosti da radite na klupi, možete i na podu ili drugoj ravnoj polozi. Početni položaj su vam ispružene ruke sa bućicama koje se nalaze iznad grudi. Polako spuštajte bućice ka grudima, dok laktovi idu sa strane. Sada kada budete ponovo podizali bućice ka gore, okrenite ih za 180 stepeni i ponovo vratite pri spuštanju. Trudite se da vam leđa budu ispravljena tokom ove vežbe.

2. Uski sklekovi sa opterećenjem

Sklekovi su poznati kao odlična vežba za grudi, ruke i leđa. Uz pomoć sklekova, grudi ćete lepo aktivirati i stimulisati ih na bolji razvoj. Lezite u sklek poziciju i postavite ruke u ravni sa grudima. Neka vam razmak između grudi bude oko 10 cm. Ako ste tek početnik radite nekoliko dana sklekove bez tereta dok ne dobijete snagu i kondiciju. Kada se to desi povećajte napor, tako što ćete opteretiti vaša leđa. Možete staviti teg na leđa, težak prsluk ili slično.

3. Ukrštanje sa kablovima

Ova vežba radi se sa mašinom. Radi se privlačenje kablova iz tri različite pozicije po sedam ponavljanja. Dakle, stanite leđima okrenuti mašini neka kablovi budu na donjem koturu. Ispružite jednu nogu i blago se savijte u kuku. Sada pomerajte vaše ispružene ruke ka gore sve dok ih ne podignete u visinu očiju. Zatim, prebacite kotur na sredinu i radite klasično "Letenje" odnosno, od početne pozicije spajajte ruke do sredine grudi. Na kraju podignite kotur na najviši nivo i sada gurajte ruke na dole sve dok vam se ne spoje.

4. Razvalčenje sa girjama

Ova vežba slična je „ Letenju“ samo se radi sa girjama. Dakle, namestite benč pod uglom od 30 stepeni, lezite na leđa, podignite girje iznad grudi i spuštajte ih isprušenim rukama lagano do dole i zatim vratite nazad.

5. Propadanje

Propadanje, kao i sklekovi a i druge vežbe, pored grudi utiče i na druge grupe mišića, ali će vaše grudi aktivirati i stimulisati na pravilan način. Ovu vežbu morate raditi sa partnerom jer će vam biti potrebna mala pomoć. Stanite na razboj u početnu poziciju za propadanje i neka vam partner podigne noge, tako da budete u poziciji sličnoj sa sklek. U ovom položaju spustajte se lagano ka dole i podižite ka gore. Pogled treba da bude ispred vas.

Ne zaboravite, disanje je ključna stvar u vežbanju, tako da nemojte da zaboravite da dišete. 

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group