Nemac polomio vrat igrajući VR igrice

Više slika

Više slika

Višečasovno iranje igrica preko seta virtuelne realnosti, ispraćeno intenzivnim i ponavljajućim pokretima, za jednog čoveka rezultiralo je ozbiljnom povredom...

Doktori su otrkili da su ovi repetativni naporni pokreti potpuno istrošili jedan pršljen u njegovom vratu, što je na kraju dovelo do pucanja.

Ovaj slučaj zabeležen u Nemačkoj, sada je potpuno detaljno opisan u Izveštaju medicinskih slučajeva i smatra se prvim pucanjem vratnog pršljena izazvanog virtualnim gejmingom, ali on verovatno neće biti poslednji. Sudeći prema izveštaju, neidentifikovani muškarac došao je u bolnicu žaleći se na oštar bol između ramena, nastalog tokom njegovog igranja igre koja je zahtevala pokrete tela u okviru ritmičkih, vizuelnih i muzičkih stimulansa.

Čovek je uveravao doktore da nije pao niti se sudario sa bilo čim, što je dovelo do niza tekstova koji su na kraju otrkili da je pukao vratni pršljen smešten u blizini baze vrata na kičmenom stubu. Na svu sreću, proces oporavka od ovakvih povreda prilično je jasan i od njega se sada zahteva da nosi kragnu tokom šest nedelja, dok će biti u mogućnosti da uživa u sportu i vrati se nekim težim aktivnostima nakon dvanaest.

Doktor Baur, koji je primio pacijenta, naveo je: "Pošto je pacijent igrao VR video igre mnogo sati nedeljno, opremljen laganim uređajima na svojim rukama i glavi, mi zaključujemo da je to najverovatniji razlog frakture nastale na sedmom vratnom pršljenu. Ponavljajući pokreti i naporne igračke navike mogu dovesti do preloma vratnih pršljenova".

Povreda je povezana sa onima koje je moguće videti kod atletičara, igrača odbojke i jahača. Autori izveštaja sugerišu da je ovaj tip povrede potpuno čest kod vojnika na dugim marševima, takođe. Kako je dr Baur dodao, prema njegovom znanju, ovo je prvi dokument o povredi ove vrste povezane sa virtuelnim gejmingom, ali je dodao da još više slučajeva mora biti dokumentovanom kako bi istraživači mogli da odrede potencijalne rizike od ovakvih tipova fraktura.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group