Stvaranje praktičnih specijalnih efekata za Terminator franšizu otkriva pravu magiju filma

Snimci lutke Arnolda Švarcenegera i njegove ubilačke mašinerije iz originalnog Terminator naslova u punoj veličini predstavlja veoma interesatan podatak sa snjimanja i otkriva nešto više o velikom radu i trudu koji su filmadžije nekada ulagale u velike projekte...

Fotografije i snimci iza kulisa tokom snimanja legendarne franšize predstavljaju nam neverovatno znanje, veštine i naporni rad koji je bio ključan kako bi se napravila replika Švarcenegerovog T-800 modela, koju su koristili kako bi predstvili robotiku budućnosti koja se krije ispod kože ovog androida.

Lutka koju možete videti korišćena je i u Terminator: Geneza naslovu u sceni gde se Arnold bori sa svojom mlađom verzijom koja je progonila Saru Konor u originalnom filmu, kada na kraju možemo videti telo uništenog T-800 modela, prepuno oštećenja od borbe. Iako je većina kadrova originalnog T-800 modela iz novijeg filma kreirano uz pomoć računarski generisanih slika nalepljenih na dubler bodibildera Breta Azara, tu su bili i praktični efekti za robotičke olupine koje su korišćene kasnije.

Pored čudnih reakcija ljudi koji nisu upućeni u stvaranje filmske magije u prošlosti, brojni, posebno oni nešto stariji, ipak umeju da cene fantastičnu umetnost praktičnih efekata, ponekada daleko više i uprkos činjenici da je ona danas prevaziđena u poređenju sa modernim efektima koje u potpunosti generišu računari i neretko izgledaju kao đubre, posebno kada se oko izoštri dovoljno i počne da ih primećuje, baš kao i studijske pozadine u filmovima sa polovine prošlog veka.

Bilo kako bilo, da bi napravili ovu lutku u punoj veličini, stručnjaci za specijalne efekte prvo su skenirali telo Arnolda Švarcenegera za Terminator 3: Ustanak mašina i kreirali su model baziran na tome, pre nego što su ga modelirali od gline i stvorili njegovu mlađu verziju.

Tim eksperata iz kompanije Legacy Effects zatim je kreirao kalup od glinene skupture što im je omogućilo da naprave lutke originalnog T-800 modela u punoj veličini. Posle ovoga, kreirali su metalni skelet koji je smešten unutar lutke, ali ne one koju bi prema očekivanjima mogli da vidimo ispod kože Terminatora, tako da ovaj model uvek zadržava poziciju ukoliko je reditelju potrebno da ga pomera.

Nakon ovoga sledi farbanje tela kako bi izgledalo prirodno, sa timom koji je onda u mogućnosti da krene sa kidanjem komada veštačke kože radi predstavljanja oštećenja nanetih mašini, otkrivajući metalne delove skeleta ikoničnog T-800 modela. Finalni detalji uključuju dodavanje kose i čine da Arnold Švarceneger bude vraćen nekoliko decenija unazad, ubijen i poseduje robotski skelet.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group