Da li kavkaski ovčar može da ubije vuka?

Pronašli smo odgovor na ovo pitanje...

Ovaj pas je prvenstveno odgajan da bude ovčarski pas za veliku stoku, pa je korišćen za čuvanje krava, ovaca i drugih životinja.  On je služio i čuvao narode sa Kavkaza i njegov prirodni region su oblasti u Gruziji, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Kavkaski ovčar je veoma velika rasa pasa koja ima sličnu narav i karakteristiklu kao Mastif. Ovi ovčari su veoma veliki psi, ali ne postoji granica do koje mogu rasti, što ih čini prilično velikim. Minimalna visina za ženke varira između 67 i 75 centimetara a težina varira oko 45 kilograma. Visina mužjaka je između 72 i 95 centimetara, dok  težina može biti od 50 kilograma do 90 kg. Međutim, postoje i primerci ove rase koji prelaze težinu od 100 kilograma.

Kavkaski ovčar ima dugačku, debelu i dugu dlaku koja ga čini veoma otpornim na različite vremenske uslove.

Zbog svoje veličine i snage, ovaj pas je dobio nadimak koji glasi „gonič medveda“. Vlasnici ovih pasa su tvrdili da su oni bili spremni da stanu na put i ogromnim medvedima koji su pretili da ugroze stoku koju su čuvali. Ipak, ovaj pas je bio poznat po tome što je plašio vukove.

Ruski sajt „russiandog.net“, ponudio je vrlo interesantne činjenice o okršaju kavkaskog ovčara i vuka. Iako veliki broj ljudi misli da bi se ove dve zveri ozbiljno potukle kad bi se srele, činjenica je da se sukob retko kad desi. Ali pitanje je, ko bi u borbi pobedio?

Odgovor je KAVKASKI OVČAR.

Kavkaski ovčar - pas kojeg se i medved plaši

Iako su okršaji retki, vlasnici ovih pasa koji i dalje čuvaju stoku po kavkaskim ravnicama kažu da su njihovi psi nekoliko puta imali sukob sa vukovima i da su svaki put izlazili kao pobednici. Pošto je dosta krupniji i snažniji, kavkaski ovčar ima pednost nad vukom, koji možda jeste opasniji.

Iako su socijalizovani na život sa ljudima, ovi psi još uvek poseduju ubilački instinkt koji može ozbiljno da povredi vuka. Ako dođe do sukoba, vuk samotnjak će vrlo brzo odustati od borbe i napustiti teritoriju ovčara.

Međutim, vlasnici kažu  da bi čopor vukova najverovatnije uspeo da savlada ovog neverovatno snažnog psa, ali u borbi jedan na jedan, on je uvek pobednik.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group